Da Julians søster forsvinder en aften, opdager han sider af både sig selv og sin familie, han ikke tidligere havde kendskab til. Han slår sig sammen med søsterens veninde, som han er lidt lun på. De kan bedre forstå, hvordan det er at være ung og have hemmeligheder for forældrene. Måske hemmeligheder, som har noget med hendes forsvinden at gøre?

Det går op for Julian, hvor lidt hans forældre egentlig ved om Liv, hans søster. Der er også flere ting, han ikke selv vidste, men forældrene kender intet til Livs venskabskreds, hendes interesser eller hendes relationer. Politiet vil naturligvis helst selv stå for efterforskningen af det, som mere og mere ligner en forbrydelse, og så har vi den klassiske historie, hvor det er børnene, som må opklare sagen, fordi de voksne ikke kan.

Når det kommer til stykket, er det nok de færreste forældre til unge, som reelt kender deres børns liv. I Spor af Liv antydes det, at der kan være fordele ved at have en nødprocedure med fx adgang til sociale medier. Det kræver en gensidig tillid, som i hvert fald ikke er til stede i Julians familie.

Tværtimod viser det sig, at det ikke kun er Liv, som har hemmeligheder. "Dysfunktionel" er et pænt udtryk om familien, hvor den ene sandhed efter den anden trævles op, indtil læseren når til den dybeste af dem alle: Hvad der er sket med Liv.

Spor af Liv bliver derfor aldrig en voksenvinklet belæring i, hvor galt det kan gå, hvis man ikke stoler på hinanden. Det er krimi-vinklen alt for velskrevet til. Og alligevel har det betydning, at det tager så lang tid at skrælle det ene lag hemmelighed efter det andet af:

"Den mørkegrå bil stopper foran kirken. Det er den. Den samme bil, som jeg så den morgen. Jeg tror det. Det gik så hurtigt. Hvis bil er det? Jeg kan ikke se føreren hernedefra. Jeg læner mig frem. Mærker bladene stryge mod mine kinder. Bildøren går op, og en fod rammer gruset."

Som læser lever man sig ind i opklaringen, fortalt gennem Julians oplevelser. Han er nok den, der i højest grad holder hovedet koldt, selv om han også er berørt af angsten for, hvad der er sket med den søster, han ikke var klar over, hvor meget han ville komme til at savne.

Hvis man går efter en bog, hvor spændingen langt overstige sværhedsgraden, så er Spor af Liv den helt rigtige.

Skønlitteratur
Alinea
Kit A. Rasmussen
208
Bjarne W. Andresen
24. juni 2019

Seneste anmeldelser

Forvandling
Skønlitteratur
Robotic rapsody
Skønlitteratur
Frisk luft
Skønlitteratur
-->