TOM SAWYERS EVENTYR har aldrig fået samme udbredelse i Danmark som andre udenlandske klassikere har haft. Jules Vernes bøger, Skatteøen, Alice i Eventyr osv. er langt mere kendte. Selv om den er skrevet nogenlunde samtidig, adskiller TOM SAWYERS EVENTYR sig fra de andre på i hvert fald ét væsentligt punkt: den foregår ikke i et opdigtet miljø. Mark Twain fortæller om sin egen barndom ved Mississippi i midten af 1800-tallet. Det gør historierne om Tom Sawyer realistiske og nærværende.


Det er samtidig også en svaghed ved at bruge TOM SAWYERS EVENTYR sammen med børn. For det første er det sikkert nemmere for børn at forestille sig pirater, tryllende kaniner og genialt gale videnskabsmænd end at få kød på Indianer-Joe (som er en notorious outlaw) og de sorte slaver. For det andet er det langt, langt mere skræmmende, at den realistiske Tom Sawyer og hans ven Huck Finn bliver vidne til et mord og bagefter må leve med angsten for selv at falde i kløerne på morderen. Det gør TOM SAWYERS EVENTYR mere grum end f.eks. SKATTEØEN, selv om dødstallet i den første er yderst begrænset.


Før vi med Tom Sawyer som guide hører om mordet på ligrøveren doktor Robinson, som morderen efterfølgende får tørret af på sin hønefulde og enfoldige makker, er der nogle kortere og langt morsommere historier. F.eks. om, hvordan to raske drenge ser hinanden an, når de mødes første gang. Hvordan de udfordrer hinanden ved at gå liiige til stregen – og lidt til – for til sidst at banke hinanden, til den ene får nok. Det lyder måske ikke så morsomt i min gengivelse, men nogle små smagsprøver kan måske forklare, hvorfor jeg måtte grine højt undervejs:

"Hvad hedder du?" spurgte Tom så.
"Hvad rager det dig?"
"Det skal jeg vise dig."
"Så gør det."
"Hvis du siger mere, gør jeg det."
"Mere – mere – mere. Nu har jeg sagt det."

eller

"Du er fej, og du er en blærerøv," sagde Tom. "Jeg går hjem og fortæller min storebror om dig. Han kan banke dig med sin lillefinger, og det får jeg ham til at gøre."
"Jeg er ligeglad med din storebror. Jeg har en bror, der er meget større end din – og han kan smide ham over det plankeværk, hvis han vil." (Ingen af dem havde en bror).

eller

Tom tegnede en streg i jorden med storetåen.
"Hvis du går over den streg, banker jeg dig, så du ikke kan stå på benene. Du har ikke en chance."
Den nye dreng trådte omgående over stregen.


Det er bemærkelsesværdigt, at drenge ikke har udviklet deres sociale strategier mere på 150 år! Det kommer netop TOM SAWYERS EVENTYR til gode, for selv om den foregår i et fjernt, fjernt land for mange, mange år siden, er temaerne evigtgyldige for raske drenge (og piger): hakkeorden, praleri, spæde forelskelser, kampen mod autoriteterne (her eksemplificeret af læreren, præsten og Toms tante Polly, som han bor hos), tilføjet en god gang overtro og anden fantasi, som så viser sig ikke at være så tosset alligevel.


Hvis man er politisk korrekt, skal man holde sig langt fra denne bog. De sorte og Indianer-Joe er dømt mindreværdige fra starten. Der ryges og drikkes. Og religionen… både de voksnes kristendom og børnenes egen "viden" om spøgelser mm. har en fremtrædende plads.


Jeg vil bestemt anbefale TOM SAWYERS EVENTYR, men med forbehold! Forbeholdet går på, at den flere steder kan være endda meget uhyggelig. Man skal kende sine børn godt, inden man kaster sig ud i en højtlæsning. Til gengæld kan man love dem en meget spændende rejse. Man skal selv læse hele bogen igennem først – og det gør man med glæde – og overveje, om man er nødt til at lade børnene nøjes med eksempelvis de harmløse første kapitler.


Illustrationerne er et eventyr i sig selv. Den 74-årige tegner Robert Ingpen har de seneste år illustreret en serie klassikere, hvoraf SKATTEØEN tidligere er anmeldt her på JAGOO. TOM SAWYERS EVENTYR er rig på illustrationer, og kvaliteten er helt i top. Robert Ingpen fanger det gustne, fattige, uhyggelige og barnlige, som Mark Twain skriver om.
Skønlitteratur
Carlsen
Mark Twain. Illustreret af: Robert Ingpen
242
Bjarne W. Andresen
3. maj 2010

Seneste anmeldelser

-->