GUNVOR GANER KREJBERG

Børnebogsforfatter, foredragsholder, skriveunderviser, kreativ alfehusbygger og skrivesjæl
To ord går igen, når andre beskriver et besøg af børnebogsforfatter Gunvor Ganer Krejberg. Og det er uanset om det er hendes levende foredrag, kreative workshops eller inddragende skrivekursus, der er på tale. Engageret og nærværende, bliver hun defineret som. Der er vist noget om snakken.

Forfatter Gunvor Ganer Krejberg har 16 børne- og ungdomsbøger på sin titelliste. - Heriblandt den kendte serie om den temperamentsfulde alf, Mirja, der modtog en Orlapris for bind 2. Ved siden af sin forfattergerning har hun et hav af kasketter på. Blandt andet som gennemgående underviser på Talentskolen UNIVERS, hvor 14-18 årige unge mødes en dag om ugen i Aarhus for at udfordre, hvordan de kan skabe fortællinger på tværs af tekster og billeder. 

Udover en bred erfaring som skattet foredragsholder og underviser i workshops og skrivekurser, så trækker Gunvor også aktivt på en baggrund som underviser på Aarhus Universitet i Kommunikation og en uddannelse i Nordisk Sprog og Litteratur og Kunsthistorie, når hun stykker forløb sammen til diverse workshops og skrivekurser, og tilrettelægger indholdet, så de passer til netop den målgruppe, hun skal møde. 

Det er som regel med udgangspunkt i ét af hendes bogværker, at Gunvor skaber sine hjertevarme foredrag, hvor hun går i dialog om bøgernes tematikker og tilblivelse, læser højt og bruger salens spørgsmål som afsæt for afstikkere og anekdoter fra bogbranchen og forfatterens eget liv. At litteratur ikke bare kan, men også skal spejle alle typer af mennesker og følelser, er blevet en mærkesag for hendes udgivelser. Både når hun skriver om alfepigen Mirja, så det temperamentfulde barn kan genkende sig selv i den handlekraftige alf, når den handicappede unge kan se sig repræsenteret i hovedpersonen i ungdomsbogen Den som alle ser, eller når de mere mørke følelser og behovet for hævn får lov at folde sig ud i novellesamlingen Øje for Øje. Med Gunvors foredrag får eleverne en personlig oplevelse af, hvilke erfaringer og tanker, der kan ligge bag et bogværk og hvordan pinlige, såvel som banale hverdagsoplevelser kan ende som scener i en bog. Mødet er med til at pirre elevernes nysgerrighed og give dem fornyet mod på litteraturen og på nye læseoplevelser. 

Tilsvarende står det kreative i centrum, når Gunvor går på opdagelse sammen med børnene i opbygningen af et univers og eksempelvis bygger alfehuse af naturmaterialer med eleverne.

Nedenfor er et udvalg af de forløb Gunvor tilbyder. Spørg gerne til andre, skræddersyede forløb.

Foredrag

Send forespørgsel

Repræsentation og fordomme

Den som alle ser er en ungdomsbog om misforståelser, om venskab og kærlighed, men mest af alt om, hvordan vi dømmer andre på udseende, handicap eller hvor de kommer fra.

I romanen får Anna, Isabel og Samir alle tre at mærke, hvordan omverdenen har sat dem i bås som den attraktiv pige, den muslimske dreng og pigen i kørestol. Og det kan få konsekvenser. Særligt, hvis man fejlagtigt bliver betragtet som et offer eller som en gerningsmand.

I mit foredrag sætter jeg fokus på repræsentation i litteraturen og fortæller om bogens tilblivelse. Jeg læser desuden højt og krydrer med fun facts om skriveprocessen og om bogbranchen generelt.

For: 6.-9. klasse

Varighed: 60 minutter

Send forespørgsel

Hæsblæsende eventyr

Mirja er en fantasyserie med virkelighedsnære problemer som mobning, social ulighed og frygten for at miste. Den handlekraftige alf, Mirja, bliver i hver bog sendt på hæsblæsende eventyr for at redde alfekolonien, sine brødre eller de to venner Pelle og Sibbo, alt imens hun er den første til at bebrejde sig selv for de fejl, hun begår undervejs.

I mit foredrag fortæller jeg mere om Mirja og om samarbejdet med seriens illustrator. Jeg læser højt og besvarer børnenes mange spørgsmål, som ofte byder på alt fra "hvorfor skulle Mirja være grøn?" og "tjener du mange penge?" til "har du selv prøvet at blive så vred ... ?"

For: 2.-5. klasse

Varighed: 60 minutter

Send forespørgsel

Hævnens væsen

De fleste kender lysten til hævn. Hævn over ekskæresten, over stedfaderen, der har stjålet ens mor, kammeraten, der svigter, eller måske over den lærer, der gav en urimelig karakter?

Med udgangspunkt i novellesamlingen Øje for øje - Fem noveller om hævn fortæller jeg om hævnens væsen, læser højt og går i dialog med de unge.

Øje for øje er en del af Gyldendals Mellem_Rums-serie; bøger skabt i samarbejde med Læs for Livet om emner, de unge selv har efterspurgt.

For: 6.-9. klasse

Varighed: 60 minutter

Send forespørgsel

Store følelser i en lille krop

En workshop med fokus på kropssprog og læselyst. Med udgangspunkt i serien om Mirja identificerer vi forskellige følelser som vrede, frygt, glæde, afsky, overraskelse mv. i teksten, laver gæt-og-grimasser og tegner ansigtsmimik for at kunne genkende, hvordan de stærke følelser ser ud. Til sidst læser jeg højt fra Mirja, mens børnene bygger deres egen udtryksfulde alf i modellervoks.

For: 2.-5. klasse 

Varighed: 90 minutter

Deltagerantal: max. 30 børn

Send forespørgsel

Skovalfernes magiske verden

En workshop med fokus på universbygning, læselyst samt fagene håndværk og design. Med udgangspunkt i serien om Mirja går børnene på opdagelse i deres helt egne universer, som de selv sætter love og regler for, mens jeg fortæller om at være forfatter og læser højt fra bøgerne. I alfeværkstedet er der ingen fastlåste forestillinger om, hvad der er rigtigt og forkert, og fantasien sprudler, så børnene går glade, stolte og inspirerede der fra.

NB: Workshoppen kræver lidt ekstra forberedelse fra skolen i forhold til opstilling og rengøring mv.

For: 2.-5. klasse

Varighed: 90 minutter

Deltagerantal: max. 30 børn

Send forespørgsel

På aarhusiansk byvandring

Tag klassen med på tur og se Aarhus med nye øjne gennem den stedsspecifikke fortælling Sirenesang.

Vi mødes i Aarhus Centrum og jeg læser historien, der tager os rundt i byen, kapitel for kapitel, hvor vi følger Jonas og Zharafira på en hæsblæsende scify-inspireret vandring gennem byens gader og ser byens arkitektur i et helt nyt lys

For: 5.-9. klasse

Varighed: cirka 50 minutter

Deltagerantal: max. 30 børn

Jeg vil til enhver tid anbefale Gunvor Ganer Krejberg. Hun er yderst velforberedt og professionel. I mødet med børnene har hun overskud og en nærværende energi der smitter."
Lis Vestergaard Mikkelsen, Børnekulturkonsulent, Svendborg Bibliotek
Gunvor formidler både danskfaglig viden, kunstnerisk kreativitet og konkrete værktøjer, der bibringer viden og kompetencer til børnene."
Lis Vestergaard Mikkelsen, Børnekulturkonsulent, Svendborg Bibliotek
Gunvor får vores varmeste anbefaling. Hun er en dygtig formidler og tilpasser indholdet i sine workshops efter børnenes alder og udgangspunkt. "
Lene Mørk Damm, formidler, Aabenraa bibliotekerne
Det var skønt at se, hvordan de kreative tanker blomstrede i hovederne af alle ungerne, da de så bordet fuld af mos, grene, bark, blomster, muslingeskaller, fjer osv. De endte alle med at få kreeret sådan nogle fine huse."
Mette Harbo Mogensen, Børnekulturformidler, Favrskov Bibliotekerne
Tænk at have en gruppe børn så optaget af byggeri, at de ikke engang havde tid til at holde pause! Når man kan samle en gruppe børn, der spænder i alder fra 4 til 12 år - og alle er lige optagede af samme aktivitet, så har man ramt rigtigt!"
Mette Harbo Mogensen, Børnekulturformidler, Favrskov Bibliotekerne
Min klasse og jeg var så heldige at være med på en byvandring med Gunvors oplæsning af sin fortælling. Spændende og medlevende var ord 5. klasse satte på efterfølgende. »Man føler man er med i historien«."
Susan Snorgaard, lærer, Elsted Skole
-->