Børn og seksualitet er en fagbog til pædagogisk personale, som trods sin kontroversielle titel er værd at læse.
Emnet er ofte præget af stor usikkerhed blandt personale, når man skal forholde sig til børns seksuelle adfærd, og netop derfor er det godt at have viden om emnet, når man i praksis skal forholde sig til emnet over for andre fagligheder og forældre.

Bogen er let læselig og overskuelig med flere cases undervejs og faktabokse, hvor man hurtigt kan hente viden om den alderssvarende adfærd og bekymrende adfærd.

Bogens kapitler er delt op, så man starter med at få viden om den historiske udvikling inden for emnet. Fra den psykoanalytiske tanke med inspiration fra Freud til et behavioristiske syn, hvor børns seksualitet bliver anskuet mere pragmatisk.

Efter 80erne, 90erne og starten af 00erne, hvor opmærksomheden på pædofili har været stor, har synet på børns seksualitet også ændret sig. Nu beskæftiger man sig med symptomer på problematisk seksuel adfærd, og hvordan man hjælper offer og krænker.

Opmærksomheden på overgreb har desuden bevirket, at især de mandlige pædagoger oftere er udsat for mistænkeliggørelse, og institutioner bliver i højere grad udfordret på deres holdninger til børn seksuelle udvikling.

Af disse grunde er emnet relevant at beskæftige sig med, og det er også bogens anbefaling, at alle institutioner bør have en seksualpolitik og handleplaner, der forbereder personalet på handlinger ved overgreb, men også på samarbejdet med bekymrede forældre.

Bogens kapitler bevæger sig i en naturlig retning fra den aldersvarende udvikling inden for forskellige aspekter af seksualitet til den bekymrende seksuelle adfærd og hvilke metoder og retslige definitioner, der er på området.

Bogen er hurtigt læst og er med cases og faktabokse god til at klæde læseren på til at beskæftige sig med emnet på en arbejdsplads.

Bogen er knap så handleanvisende ift., hvordan man som pædagog så skal forholde sig, hvis man vurderer et barn til at have bekymrende seksuel adfærd. Det er i sig selv problematisk, da der findes specifikke anvisninger på, hvordan man kan og skal forholde sig.

Faglitteratur
Hans Reitzels Forlag
Anna Louise Stevnhøj og Mimi Strange
163
Anne Kjærgaard
18. september 2017

Seneste anmeldelser

-->