Der er tale om en serie på ti små bøger, som enten kan læses hver for sig eller som en samlet fortælling, hvor de yngste børn (fra ca. 2 år) kan lære om farver og andre begreber, samtidig med at de hører en god historie. Et helt gennemarbejdet koncept. Det er virkeligt godt lavet.

Inger Tobiasen har ladet sig inspirere fra højre og venstre, hvilket giver bøgerne en ekstra dimension, hvor voksne såvel som børn kan finde eksempler på intertekstuelle referencer, primært fra andre børnebøger.

Når man stiller bøgerne op ved siden af hinanden, danner ryggene et billede af Fanni, som har en paraply i en snor. Allerede her får man et vink om, at der er mere på færde end blot en traditionel pegebog. Hver bog har sin egen farve og fortæller en historie, samtidig med at barnet ser hverdagsting og hører begreber.

Bog 1 er grøn. Her har Fanni svært ved at falde i søvn, fordi Drage ved siden af hende prutter. Hun finder sit største viskelæder og visker dragen ud. Men nu savner hun dragen, og med en grøn farveblyant tegner hun dragen igen. Nu kan Fanni sove.

Bog 2 er gul. Den ligner en almindelig pegebog lidt mere med en gul kjole, en kylling osv. Men et opslag med solen følges af et sort/hvidt opslag med teksten: Om natten er den der ikke. Den er væk. Da Fanni prøver at male en ny sol, bliver den lidt skæv, men så laver hun den bare om til en citron.

Bog 3 er blå. Fanni maler en himmel med sin farverulle og kravler op på skyen. Det begynder at regne, og Fanni dykker i stedet ned i vandet og finder sin farverulle igen. Så kan hun igen male himlen blå.

Bog 4 er rød. En fugl stjæler Fannis jordbær, og hun tegner en motorcykel og sætter efter den. Bogen er fuld af referencer til kendte karakterer: Hun tonser op ad bakken. Og hun suser i vild fart nedad (Mis med de blå øjne). Der er en pige med en rød hætte (Rødhætte). Da Fanni falder af cyklen, skraber hun sit knæ (Lotte kan nemlig cykle). Bare for at nævne nogle få eksempler. Og så er hun naturligvis landet ved morfars jordbærmark, så jagten på jordbærret kan slutte.

Bog 5 er lilla. Her følger Fanni en lilla tråd og møder på sin vej en stol, en stige osv. Samtidig møder læseren en række forholdsord. Tråden ender i en strikkekurv, hvor Fanni finder en lilla trøje, strikket af Tante Lilla(!), og hun begynder at vinde tråden op til et garnnøgle.

Bog 6 er grå og anderledes end de andre. Det grå vejr bliver nemlig afløst af solskin med vandpytter, jordbær og en lang række elementer fra de tidligere bøger i deres rette farver. Inger Tobiasen havde i første omgang afsluttet serien her på bedste vis, men hun har fortalt, at den lille Fannifigur er så fornøjelig, at jeg ikke kunne dy mig for at fortsætte arbejdet med hende. Og det er vi taknemlige for.

Bog 7 er brun. Fanni kan ikke lide brunt, og derfor smider hun sin nye, brune trøje væk. Brun er lig med hundelorte, mudderklatter på det pæne tøj og rådne pletter på æbler. Efter flere opslag med klamme, skræmmende og ildelugtende brune ting kommer Fanni i tanker om bamsen, om chokolade og om varm kakao med flødeskum. Og hun tager trøjen på. Det er min chokoladetrøje, siger Fanni.

Bog 8 er orange. Her laver Fanni et græskarhoved og skræmmer katten, hunden og papegøjen. Det er næsten for kedeligt, da alle har gemt sig. Så kommer dragen (fra bog 1) med sit græskarhoved. Men Fanni bliver ikke bange, for hun ved godt, at det bare er Drage.

Bog 9 er sort. Fanni åbner en bog, som viser sig at indeholde en trappe ned i et sort rum. I rummet er Drage men der er også figurer fra andre bøger: Mimbo Jimbo, Peter Plys, Klods-Hans m.fl. Med hvidt tegner Fanni en dør rundt om et nøglehul og går ud i lyset igen. Hvor der ligger en bog

Bog 10 er hvid. Her er det meste malet med hvidt. En virkelig god detalje er, at bogen er trykt på papir, som er en anelse mindre hvidt end de øvrige bøger, så man kan se det hvide tryk. Fanni tager hvidt tøj på og bygger en snemand, som tager hende med ud på en flyvetur, ligesom i bogen af Raymond Briggs.

Skønlitteratur
Fannis farver
Inger Tobiasen
Inger Tobiasen
1044
Bjarne W. Andresen
20. april 2020

Seneste anmeldelser

Bjerget vi bestiger
Skønlitteratur
Dragepasseren 5 og 6
Skønlitteratur

Tilmeld dig vores nyhedsbrev