En palæstinensisk roman om en stærk kvindes udvikling fra barn til voksen. Romanen er skrevet med et feministisk perspektiv og giver stemme til kvinder, som unge/voksne i vores kulturkreds normalt ikke kan læse om.
Bogens forfatter trækker på gammelt myte- og fortællestof. En slags 1001nats-fortælling.

Romanens fortæller Qamars barndom foregår mellem overtroiske landsbyboere og forbudte bøger. Bøgerne får Qamar til at længes efter at rejse, og hun tager afsted på en lang rejse med karavaner og på skibe, der fører hende til Gaza, Egypten, Marokko, Andalusien, Aden, Italien, Indien, Maldiverne og Yemen.

Hun oplever voldsomme begivenheder og stifter gode bekendtskaber. Hun bliver kidnappet og bliver solgt som slave, studerer hemmeligt hos en vis mand, forklæder sig som mand og bliver hovedkulds forelsket i en pirat. Hun kan helbrede ved hjælp af urter, og det fører til, at hun får et økonomisk grundlag for at kunne rejse videre. Hun får en mand og et barn. De tre skilles ad ved et skibshavari, og rejsen mål bliver nu for Qamar at genfinde mand og barn.

Det skal ikke afsløres her, om det lykkes.

Romanen er ligesom 1001 nats-fortællingerne en række af forholdsvis korte fortællinger. Der springes hurtigt til næste rejse/næste fortælling. Ifølge eventyrgenrens tradition er personkarakteristikkerne helt skabelonagtige, undtagen Qamars.

Romanen vil tiltale særligt unge læsere, der gerne vil have spænding fremfor personlige udviklingsforløb.

Forlaget Jensen & Dalgaard skal have stor ros for at udgive denne roman på dansk og give danske læsere et indtryk af Mellemøsten og Palæstina set i et feministiske perspektiv.

Romanen er tildelt den arabiske verdens største pris for ungdomslitteratur Etisalat.

Forhåbentlig kommer der også et oplag nr. 2, så de trykfejl og sproglige fejl, der er, kan rettes.

Pirater borer ikke et skib, de border.


Om forfatteren: Sonia Nimr (f. 1955 i Jening, Palæstina) har et stort forfatterskab bag sig. Hun var et stykke tid fængslet for politiske aktiviteter i Israel. Er nu over arbejdet som forfatter også forsker; lektor ved Birzeit Universiteter i Palæstina på Filosofi- og Kulturstudier.

Skønlitteratur
Jensen & Dalgaard
Sonia Nimr
274
C. C. Rasmussen
14. februar 2024

Seneste anmeldelser

-->