Det er ikke hver dag, en bog er ventet med så stor spænding som FRÆKKE FRIDERIK. Forventningerne var store til en bog udgivet af en af Danmarks allerstørste børnebogsforfattere. Heldigvis er den værdig til at indgå i Ole Lund Kirkegaards forfatterskab.


Anderledes end bøgerne om Otto, Lille Virgil, Orla, Hodja, Albert og alle de andre spændende figurer. FRÆKKE FRIDERIK er nemlig en billedbog til de ældste børnehavebørn.


Frække Friderik er en meget doven dreng, som bor på en tørresnor. Han snyder og lyver sig til rundstykker, sodavand, bøffer, slik, en biograftur og en tur i cirkus. Næste dag må han betale for sit snyderi – og hvad han så gør, det skal ikke afsløres her. En herlig historie om et kompetent barn. Uden Pippi Langstrømpes sociale forståelse og uden Palle-alene-i-verdens tiltagende rådvildhed. Blot et barn med nogle muligheder, som raske drenge af begge køn drømmer om.


FRÆKKE FRIDERIK udkommer 29 år efter Ole Lund Kirkegaards død og er næsten 40 år gammel. Det er heldigvis ikke endnu et eksempel på en bog, som i første omgang er blevet afvist af forlagene, men som får en chance trods manglende kvaliteter, fordi forfatteren senere har lavet noget andet med succes. FRÆKKE FRIDERIK er oprindeligt tegnet og fortalt for datteren Maya. Samme Maya har senere farvelagt tegningerne i de to samle-bind ALLE DE ANDRE RØDDER. I FRÆKKE FRIDERIK er det forfatterens egne farveillustrationer, som følger teksten.


Jeg byder meget velkommen til en bog, som giver børn mulighed for at stifte bekendtskab med Ole Lund Kirkegaards kompromisløse barneperspektiv, inden de har alderen til hans øvrige, kendte bøger.

Skønlitteratur
Gyldendal
Ole Lund Kirkegaard
28
Bjarne W. Andresen
30. maj 2008

Seneste anmeldelser

-->