»Frisk luft« handler om pigen Lila, der går på Rotbøl efterskole, hvor der er fokus på friluftsliv. Helt centralt er natløbet UNO, hvor alle regler er ukendte, og som ingen vender uforandret tilbage fra. Lilas bror vandt natløbet, da han gik på efterskolen, så der ligger et pres på Lila om at klare sig godt.

Frisk luft indgår i Årgang 2024, en serie på 5 kortromaner med det fælles tema forvandling. Der er også en novellesamling i serien med samme tema, hvor novellerne er skrevet af dimittender fra Manuskriptskolen for Børnefiktion.

For Lila og hendes familie har frisk luft og naturen altid haft stor betydning, så det var naturligt for hende at vælge Rotbøl efterskole, der har en linje med friluftsliv. På efterskolen bor Lila på værelse med Ronja, og hun er gode venner med Birk, som samme dag har sagt til hende: Du vokser ind i mig. De ord fylder i tankerne, for hun er ikke sikker på, hvad han mente med dem.

Om natten kommer lærerne ind på værelserne med elefanthuer på og råber: UNO, UNO, UNO. Så skal alle eleverne stå klar i gården i løbet af 10 minutter, hvis ikke de skal dumpe natløbet. De bliver kørt væk i en bus uden lærere og ender ved en skov. Ronja tager hurtigt føringen på gruppen, og Lila har fuld tillid til, at Ronja kan føre dem sikkert gennem løbet. Udfordringerne står i kø i løbet af natten, og der skal tages stilling til, hvem man stoler på, hvor langt man vil gå for at vinde, og hvor vigtig solidaritet er.

Bogen er spændende, og man overvejer løbende, hvordan man selv ville reagere på udfordringerne i historien, hvilket gør den meget relatérbar.

Bogen kan bruges til frilæsning for unge, der ønsker at læse kortere tekster, men den kan også bruges i undervisningen i udskolingen, hvor man kan dykke ned i temaet forvandling, enten i denne bog alene eller sammen med de andre titler i serien.

Skønlitteratur
Gads Forlag
Laura Ringo
81
Birgitte Reindel
23. marts 2024

Seneste anmeldelser

-->