Bogen forsøger gennem sine fire historier at belyse flere elementer i gruppedannelse og venskab på tværs af flere kulturer.

For at gøre historierne spændende har forfatterne blandet fiktion i virkeligheden. Det gennemgående budskab i historier er løgn, gruppepres og uvidenhed/naivitet, som skaber problemer.

Man kan læse om, at hvis man bevæger sig i en lille lukket gruppe med kendskab til få ting, især sociale spilleregler, så havner man i nogle uønskelige vanskeligheder.

Dernæst sætter bogen fokus på mennesker, hvor ære og stolthed har en så stor rolle i deres opvækst, at det nogle gange kan være en bremseklods for deres udvikling.

Man møder en gruppe drenge, som har stiftet venskabsforhold gennem barndomsårene på en overfladisk måde. De bruger nogle gloser fra deres modersmål i det danske sprog, så de ved hjælp af kodeord eller signaler til andre får en alliance og et sammenhold blandt dem. Men når de har brug for hinandens reale hjælp, så er der ingen, der støtter hinanden. De mødes ofte for at lave sjov og ballade og hygge sig på en spontan måde.

Man kan også læse om den manglende frihed fra familiens side, som gør, at de unge vælger løgn-vejen, hvilken medfører små og store konsekvenser for dem i dagligdagen. 

Bogen forsøger at beskrive andre etnisk dansk gruppe unge, som i kraft af deres manglende sociale færdigheder skaber frustrationer for nogle, for andre isolation og skam og skuffelser. 

Man læser, at manipulationer, gruppepres, familiens kontrol og ære og stolthed kommer i karambolage med hinanden, som gør, at de unge ofte har svært ved at rede sig ud, eller finde hoved og hale i de situationer, de er bragt sig i.

Det andet budskab i bogen er, at lige meget, hvor dårlige de unge har det, bruger de humor, selvironi og lader sig som om de er supermand af til for at ikke tabe ansigt.

Opfordring fra forfatterne er, at ærlighed og at tale sandt er bedre end at havne i uønskelige situationer ved at bruge løgn.

Skønlitteratur
Carlsen
Gigis
96
Pouran A. Rastehkenari
28. oktober 2020

Seneste anmeldelser

-->