Hvordan forklarer man egentlig sit lille barn om verden? Det var den udfordring, Oliver Jeffers gav sig selv; og det er der kommet en smuk illustreret bog ud af med titlen Her er vi.

Jeffers gennemgår på 48 sider store spørgsmål og emner som vores solsystem, hav, himmel, mennesket, dyrene og tiden, der går. Og det er med korte beskrivelser; fx er der et helt opslag med over 50 fine illustrationer af mennesker som alt fra kok, til astronaut til eskimo til nonne og biavler med den simple tekst: ''Mennesker har alle mulige former, størrelser og farver. Vi ser måske forskellige ud, opfører os forskelligt og lyder forskellige men tag ikke fejl, vi er alle sammen mennesker.'' Det samme laver han med dyr. Og det er en af de fine ting ved bogen, for det er en bog, der handler om alt; om livet, om vores Jord og univers, den handler om, at vi er mennesker og grundlæggende er de samme naturvæsener.

Illustrationerne er smukke og poetiske; både lidt naive i udtrykket, men samtidig realistiske. Og der er masser af opslag, hvor man som læser kan gå på opdagelse. Så den kan både læses af de helt små fra to år og op til store børnehavebørn. De større børn vil kunne spørge mere ind til, hvad en menneskekrop egentlig består af osv., så der er masser af muligheder for gode samtaler og refleksion.

Bogen slutter opbyggeligt med, at sønnen altid kan spørge om hjælp og spørge andre om råd, hvis han har brug for det. Dermed kommer Jeffers behændigt udenom, at vi mennesker ikke altid passer så godt på vores Jord, og at alt ikke er kun er fryd og gammen. Skal man tage det med i en børnebog? Måske ikke, men Jeffers kunne måske godt have taget noget med om det; så den forunderlige gave, der hedder livet og Jorden, også indeholder noget, der ikke er så lyserødt.

 

Faglitteratur
Carlsen
Oliver Jeffers
Oliver Jeffers
48
Christoffer Boserup Skov
27. august 2018

Seneste anmeldelser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev