Løb for livet, hvis du ser …. forsøg at undgå, pas på alle…. Der er masser af advarsler i denne julebog, der helt klassisk har 24 afsnit, men det er på ingen måde en hyggelig julebog. Den fortæller (med stor humor og fremragende illustrationer) om alle de væsner, man skal tage sig i agt for i julemåneden.

Den 13. december gælder det om at passe på. Det er nemlig Luciadagen, og mens de fleste elsker synet af en hvidklædt Luciaoptog, så kender de færreste til Lucias grusomme baggrund. Kun få har mødt hende og er sluppet fra det med livet i behold. Sådan står der (blandt andet) om Lucia på datoen den 13. december. Julebestiariet er en kalenderbog, hvor der er 24 opslag eller tekster til december. Et bestiarie var i middelalderen et katalog over sære, forunderlige og ikke mindst skræmmende væsner, der befolkede jorden. Mere eller mindre skræmmende. Mange af disse uhyggelige, skumle, onde og skjulte væsner har fået plads i denne bog, der absolut er fremragende som modvægt til alt for megen kræmmerhushygge. Julens rædsler er alle kategoriseret efter graden af farlighed. Har man fået fem grankogler, så er det farligt. En enkelt grankogle, så er det på farlighedsniveau med en gårdnisse. Alle omtaler har også et Tip til Overlevelse. For eksempel står der under 12. december om Julesvendene: Hold dig for en sikkerheds skyld helt væk fra Island i december. Det er Kenn Mortensen, der har illustreret. Det er gjort med den grå tone, der holder uhyggen helt fremme på alle opslag. Kun skillebladene med dato, titel, udbredelse, signalement og fareklasse er holdt i hvidt og en farve, der er (om ikke helt rød, så dog ) er en anelse julerød. Uhyggen lurer i skygger, i mørke, i skraveringer og onde øjne. Alt med herlig underspillet humor også i stregen.

Og husk: Hvis du taber et stykke af flæskesværen eller de brunede kartofler under julemiddagen, så må du aldrig samle det op. Lad det ligge på gulvet. Al mad, der juleaften falder ned under bordet, tilhører Asgårdsreien. Og hvis den ikke får maden, så tager den dig i stedet. Dens signalement er: En flok dødninge, der farer hen over himlen til hest. Den er i Fareklasse Fem grankogler. Det er ikke for sjov.

Det er en bog, man kan bruge som den korte, korte julemarkering i folkeskolens overbygning. Det er små julefortællinger, der fortæller om en historisk genre: Bestiarierne, men det er sjove væsner, der har været en del af folketroen. Læs den som en kalenderhistorie i syvende klasse.

Bag i bogen er der et register. Her kan man slå ord op som: Ged, Genfærd, Gloso, Gryla eller Jentilak, Joulupuikki, Julebuk, Julekat, Julevætte eller Varulv. Det er en julebog, der fortjener mange grankogler.

Skønlitteratur
Cobolt
Benni Bødker
John Kenn Mortensen
112
Bodil Christensen
6. februar 2024

Seneste anmeldelser

-->