Forfatter:
Illustrator: Tom Kristensen
Sider: 52
Forlag: Calibat
Anmeldt af: Bjarne W. Andresen
Stjerner: 5
 
 
 
Der er fart over feltet, når Mekano Max sætter efter en tyv, som har stjålet en bolt fra Volvo-bilen. Uforvarende kommer han til at deltage i en konkurrence, hvor det gælder om at bruge mindst brændstof. Mekano Max vinder løbet, fordi han bruger dyr til at trække bilen. Dyr, han møder på sin vej.


Man skulle tro, der er grænser for, hvor mange måder man kan tegne en bil trukket af dyr på. Den grænse bliver ikke nået i Mekano Max. De flotte farver og den tykke sorte streg efterligner til street art. Det samme kan siges om teksten, som kan læses i et rap-beat.


Man komme uvilkårligt til at tænke på Axel elsker biler. Både i rytme og ordleg ligner de to bøger hinanden – og så er der jo biler med, som er et hit hos mange børn. Man kommer til at læse den mange gange, og det gør ikke noget, for teksten lægger op til en hurtig oplæsning, som kræver lidt øvelse. Det er ikke altid lige let, og det er bestemt ikke nogen hjælp, at alle vers er skrevet med versaler. Til gengæld er det et stort plus, at det rent faktisk rimer.


Der er rigtigt mange detaljer i såvel tekst som billede. Flere og flere detaljer træder frem for hver gang, man læser MEKANO MAX. F.eks. er der et miljøtema, som på ingen måde går ind og overtager fortællingen. Et motorløb, man vinder ved at bruge mindst brændstof. Dyrene æder efter løbet både biler, præmien, telte, borde og bænke.


Konkurrencen er slut med en ordentlig salut,
og alting forsvinder og bliver til minder.


Der nævnes også en firkantet skrue og bilen kaldes en voldsom Volvo – et udtryk, som vil være kendt af de fleste, som så tv i midtfirserne. På billedsiden kan man more sig over en alligator med hawaiiskjorte, som har en badeand.


Tom Kristensen har tidligere leveret bidrag til bl.a. børnebøger, graphic novels mm., mens Brian P. Ørnbøl med Mekano Max debuterer som børnebøgsforfatter. Han har tidligere udgivet tekster til voksne, og der er flere titler til børn i støbeskeen.
Skønlitteratur
Calibat
Brian P. Ørnbøl. Illustrator: Tom Kristensen
52
Bjarne W. Andresen
9. marts 2016

Seneste anmeldelser

-->