I samarbejde med Red Barnet har Carlsen udgivet Pixi-serie 116 med fire bøger i forbindelse med Red Barnets anti-mobbeprojekt. Forfatterne er kendt fra bl.a. børnetv og fire tegnere har illustreret en bog hver. Bamse-ven er en gennemgående figur, men bøgerne kan alligevel ikke ses som egentlige seriebøger, dertil er historierne for forskellige. F.eks. er Bamse-ven en almindelig bamse (som dog kan tale med børnene) i et menneskeunivers i to af bøgerne, mens den er et ligeværdigt barn i de to andre. Den skifter også køn undervejs! Moralen i bøgerne er meget, meget let at få øje på, men den er ikke for tyk. Forfatterne skal have stor respekt for at kunne få så gode historier med relevante pointer presset ind på 16 sider.

NULLERS FØDSELSDAGSFEST forgår i et funny animal univers, som det kendes fra bl.a. Andeby. En dag flytter familien Giraf ind på vejen, men grisen Nuller må ikke invitere den nye girafdreng med til fødselsdag, fordi mor ikke kender dem. Vi ser, hvordan girafdrengen trist står og kigger over hækken til den sjove fest. Bamse-ven finder på et fingeret uheld, som giraffaren redder Nuller fra. Så må mor overgive sig og "fra den dag af er der altid plads til alle på Skovvej". Det er børnene som med deres åbenhed og tolerance knytter bånd til de fremmede. Denne pointe overskygges dog noget af, at de gør det ved snyd og at båndet kun knyttes, fordi girafferne viser, at de kan redde Nuller ned fra et træ.

ROBERTAS BAMSE begynder i en legetøjsbutik, hvor Roberta leder efter en sovebamse. Hun vælger Bamse-ven, som finder ud af, hvorfor Roberta ikke kan sove om aftenen. Hun tænker på Rosa i børnehaven, som bliver drillet. Bamse-ven råder hende til at hjælpe Rosa, og så kan Roberta godt sove. Dagen efter blander Roberta sig, da Rosa bliver drillet, og straks får Rosa lov til at være med i legen. Hvis det bare var så nemt! Netop derfor er historien god at bruge i en børnehave, fordi det er en problematik, som børnene kender.

MUSEPIGEN MISSE er lige flyttet og har første dag i musebørnehaven. Hun bliver ikke taget særligt godt imod, bliver drillet og er helt alene resten af dagen, musepædagogen læser bøger for en masse af de andre mus. Om eftermiddagen kommer Bamse-ven forbi og opfordrer Misse til at sige fra, næste gang hun bliver drillet. Det gør hun dagen efter og får straks en undskyldning. "Misse blev overrasket" – det blev jeg også. Igen er det en noget letkøbt løsning på et mobbeproblem, men igen kan historien være udgangspunkt for en god snak med børnegruppen.

ADAM OG DE STORE BØRN er absolut den bedste af de fire bøger. Nu er det igen rigtige børn, vi møder. I børnehaven må Adam på tre år ikke være med i de stores leg. En af de andre drenge, Anton, hjælper ham, da han falder. Adam finder Bamse-ven frem fra sin skuffe og snakker lidt med ham. Anton opdager det og vil gerne være med. Sammen laver de en hule, og så vil de andre børn godt lege med Adam alligevel. Da jeg læste denne historie op i Børnehuset, havde børnene meget let ved at identificere sig med børnene i historien. Temaet er genkendeligt, faktisk er det aktuelt hver eneste dag. Samtidig er løsningsforslaget rigtigt godt: at finde nogle andre at lege med. Bamse-ven er degraderet til en trøster, det er børnene selv, der sørger for handling.

Skønlitteratur
Carlsen
Ole Kibsgaard (illustrationer: Dina Gellert)
16
Bjarne W. Andresen
13. august 2007

Seneste anmeldelser

Forvandling
Skønlitteratur
Robotic rapsody
Skønlitteratur
Frisk luft
Skønlitteratur
-->