To mænd stjæler en nøgle fra et gravsted og udløser derved en gammel forbandelse. Kun førstepersonsfortælleren Nim, læsehesten Samuel, Nadine i kørestolen og den seje Bonnie forstår, at zombier snart vil invadere byen, hvis de ikke skaffer nøglen tilbage indenfor 24 timer. Ingen andre end hunden Watson ser ud til at ville hjælpe dem.

Normkreativitet og mangfoldighed er to ord, som nævnes i pressematerialet. Det ses også i udvalget af hovedpersoner og fx i, at de to betjente, som bevogter det røvede gravsted, er en mand og en kvinde. Handlingen er en mere traditionel gyser, skrevet til nogle af de yngste læsere.

Det velskrevne anslag og de afsluttende diskussionsspørgsmål til hvert kapitel får Mysteriet om zombieforbandelsen til at fremstå mere som en bog til danskundervisningen end noget, læseren selv ville vælge. Det er egentlig ærgerligt, for trods skønhedsfejl er det en meget spændende historie i højt fortælletempo.

Det kan undre, at en såkaldt normkreativ fortælling skriver, at der er mange skumle typer på havnen. Enkelte steder er handlingen direkte usandsynlig, og selv i en zombiefortælling skal der være en troværdig logik. Det er muligvis et voksenperspektiv på Mysteriet om zombieforbandelsen. Rigtigt mange læsere vil glædes over et gys og over, at det er børnene, der i sidste ende redder verden, når de voksne nu ikke vil.

Mysteriet om zombieforbandelsen får pluspoint for at inkludere mangfoldighed, uden at det bliver for påtaget. For et gys, man også kan byde dem uden nerver af stål. Og at man bliver grebet af handlingen og dermed spændt på slutningen. Det er første bog i en serie om Watson og Detektivligaen, og forlaget lover ekstramateriale på www.forlagetstrossel.dk. I skrivende stund (4 måneder efter udgivelsen) er det dog ikke kommet endnu.

Skønlitteratur
Strössel
Matilda Bredberg
Sandra Södergren
130
Bjarne W. Andresen
19. juni 2019

Seneste anmeldelser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev