Børnebogsforlaget udgiver en serie, Danske Stjerner, om danske videnskabsmænd og kvinder. Niels Bohr, Marie Hammer, Inge Lehmann og Tycho Brahe er nogle af de kendte, der allerede er skrevet om. Her er det Niels Finsen, hvis liv og forskning bliver fortalt med illustrationer og ord, så alle børn (og voksne) kan læse med.

Langt ude på det blå og bølgende hav findes en lille gruppe af øer, som hedder Færøerne. På en af disse øer blev en dreng født for mere end 150 år siden. Drengens navn var Niels Finsen. Niels Finsen bliver den første færøsk-danske nobelprismodtager, og han får prisen for sin store indsats som læge og forsker. Niels Finsen blev sendt til Danmark fra Thorshavn for at få en uddannelse. Han blev læge, og han begyndte at undre sig over, hvilken indvirkning sollys har på mennesker, - og særligt på mennesker hud. Hudtuberkulose var en sygdom, der ødelagde manges liv. Han fandt ud af, at man kunne helbrede (eller i hvert fald næsten helbrede) sygdommens indvirkning på huden. Kulbuelamperne, som han brugte, kunne med det ultraviolette lys dræbe de bakterier, der ødelagde menneskenes hud. Og så skete det: Snart stod der en lang kø af mennesker med hudtuberkulose, som bad Niels om hjælp. Og han hjalp dem. Hans forskning reddede mange menneskeliv, og han fik den fineste pris, en videnskabsmand kan få, nemlig Nobelprisen. Hele den historie fortælles med Julie Østergaards fremragende illustrationer og Jakob Lund Pedersens ord. Det er skrevet til børn, men netop illustrationerne betyder, at man som læser kan forestille sig Niels Finsens liv. Hans opvækst på Færøerne, hans skoletid på Herlufsholm, hvor han ikke fik megen ros, for han var altid træt. Hans studietid og de mennesker, han gav nyt liv med sin lysbehandling. De færreste kender jo til hudtuberkulose, men illustrationerne giver et billede af en sygdom, der vansirer mennesker. Man får også et billede af kulbuelamper og deres virkning. Niels Finsen døde ganske ung. Han havde selv et dårligt hjerte, det kunne han ikke selv helbrede. Han døde som 44-årig. Hans forskning står stadig lysende klar. Helt som kulbuelampernes lys.

Bag i bogen er der otte sider, der i faktatekst og billeder fortæller om henholdsvis Solens Lys, Usynligt Lys, Er solens lys sundt? og Finsens Lys. Gennem tiderne har menneskenes viden om og holdning til solens lys skiftet. De ultraviolette stråler fra solen skal man tage sig i agt for, men man må også sørge for at få rigeligt med D-vitaminer, der er med til at holde kroppen og sjælen sund. D-vitaminer findes også i solens stråler, så det er vigtigt at være udendørs i passende tidsrum hele året rundt. Siden Niels Finsens tid er vi blevet bedre til at bruge ultraviolet lys, og det bruges fortsat i behandlingen af hudsygdomme. Niels Finsen var en lysende læge.

Skønlitteratur
Børnebogsforlaget
Jakob Lund Pedersen
Julie Østergaard
44
Bodil Christensen
8. juni 2024

Seneste anmeldelser

-->