Serien om Nissen Brille består af 16 letlæsningsbøger, som henvender sig til begynderlæseren. Bøgerne er på lix 5-6 og med lettal mellem 11 og 15. Nissen Brille bor på loftet over familien bestående af Ida og hendes mor og far. Brille finder hver dag på nye måder at drille familien på.

Nissen Brille elsker at drille, og hver dag finder han på nye drillerier. Hvert drilleri har sin egen bog, så bogen bliver overskuelig for den læser, der har knækket læsekoden for nylig. Hver bog er fyldt med hyggelige illustrationer i traditionel stil, der understøtter læsningen, idet tegningerne lægger sig fint op ad teksten.

I bogen Nissen Brille bytter tøj bytter Brille i løbet af natten om på tøjet, som familien har lagt frem til næste dag. De kommer ud ad døren efter en travl morgen iklædt de andre familiemedlemmers tøj. En sjov historie, som de mindste vil more sig over - formodentlig uden at lade sig gå på af det urealistiske i, at familien ikke lægger mærke til tøjbytteriet.

I bogen Nissen Brille finder peber putter Brille peber i sukker-kanel-blandingen i køkkenet. Familien skal have grød samme aften, og de nyser alle sammen lystigt.

I bogen Nissen Brille og musen skal der pyntes op til jul, og Ida glæder sig til at sætte stalden med krybben og Jesusbarnet op. Brille får dog puttet en levende mus i kassen, og Ida er ved at tro, at det lille Jesusbarn er levende, inden familien opdager musen.

Det er små sjove drillerier i bøgerne, som yngre børn vil more sig over, og ingen af drillerierne er ondskabsfulde, så historierne holdes på det hyggelige plan. Børnene vil også kunne lide den detalje, at Ida er overbevist om, at der er en nisse på spil, mens far ikke tror på nisser. Vi, der læser historien, ved jo, at det er Ida, der har ret.

Bøgerne egner sig fint til begynderlæseren, som kan læsetræne i december med nogle hyggelige og julede små historier.

Serien har et begrænset persongalleri, som gør handlingen i bøgerne lette at forstå, men det betyder samtidig, at serien især henvender sig til børn i traditionelle danske familier. Her er ingen diversitet at spore.

På forlagets hjemmeside kan man finde små opgaver til hver af bøgerne, som kan printes ud. Opgaver til før læsning, under læsning og efter læsning. Opgaverne kan bruges i skolen, men måske også en dag op til jul, hvor ventetiden i familien føles lang.

Desuden findes en bog i serien Rim med titlen Nissen Brille. Denne bog har lix-tal 10 og lettal 10. Teksten er ganske kort og skrevet med lidt større typer end serien om Nissen Brille.

Skønlitteratur
Straarup & Co
Kirsten Ahlburg
Susanna Hartmann
18
Birgitte Reindel
9. december 2023

Seneste anmeldelser

Smask
Skønlitteratur
Lloret de Mar
Skønlitteratur
-->