Ingen jul uden julesange. Forlaget Carlsen har udgivet ti af dem i en kraftig papbog illustreret af Lea Letén. Udvalget er traditionelt, og illustrationerne klæder teksterne med sødme og hygge, uanset om det er mellemøstlig romertid eller hjemlig nutid.

Der er mest varme på siderne, hvor akvarellerne får lov at flyde mest uhæmmet. Især et billede af Julemanden med rensdyr foran sin kane anført af Rudolf med den røde tud og et billede af en talrig familie, som danser til Højt fra træets grønne top, imponerer.

Ironisk nok har man valgt et opslag, som har masser af action, til forsideillustration, og derfor også har den ikke den ro, som kendetegner de fleste andre opslag: Dansen til Nu er det jul igen går ad trapper og døre. I øvrigt også den illustration, hvor karaktererne fremstår mest moderne i tøjet - og hvor der afviges fra de lyse hudfarver, som ellers kendetegner personerne i illustrationer fra de danske miljøer. Ellers er mørkere hud forbeholdt de vise mænd og med god vilje et enkelt barn i luciaoptoget.

Måske er det bare en præmis for julebøger, at de skal være lidt gammeldags. I Nu er det jul igen med undertitlen og andre julesange for børn er sangene mindst 50 år gamle, og det kunne motiverne også nemt være (med den ene nævnte undtagelse). Det giver bogen en ro og en (jule)fred, som gør den interessant både som oplæsningsbog og til at gå på opdagelse i for de mindste.

Sangene er:

Dejlig er den himmel blå
På loftet sidder nissen
Nu? det jul igen
Der bor en lille nissemand
Søren Banjomus
Rudolf med den røde tud
Højt fra træets grønne top
Santa Lucia
Bjældeklang
Et barn er født i Betlehem

Faglitteratur
Carlsen
Diverse
Lea Letén
16
Bjarne W. Andresen
27. november 2020

Seneste anmeldelser

-->