Du er en bondedreng, som ikke har nogen særligt misundelsesværdig fremtid for dig. Indtil rygtet når gården: Prinsessen er blevet taget af en drage. Du må nu træffe en række valg for at overvinde dragen og dermed redde prinsessen … og dig selv. Det skal vise sig, at det ikke er helt let.

I alt 25 kapitler repræsenterer næsten lige så mange valg. Det er næppe en spoiler at fortælle, at der er stor risiko for at møde en blodig død. Som en lille fin detalje kommer et valg tidligt i historien til at spille ind på dine overlevelseschancer sølle to kapitler før, historien ender, selv ved de bedste valg.

Titlen er Og du levede lykkeligt til dine dages ende. Det kan desværre ikke gengives korrekt alle steder her på hjemmesiden, og det er rigtigt ærgerligt, for Kenneth Bøgh Andresen giver som altid stof til eftertanke: Er det nødvendigvis lykkeligt at leve længe? Man må sætte spørgsmålstegn ved, om bogen overhovedet kan ende lykkeligt, uanset hvilke valg du træffer. Du kan med andre ord bare forsøge at leve så længe som muligt og være så lykkelig som muligt imens. Dø skal vi jo alle en dag.

Trods de dystre udsigter er Og du levede lykkeligt til dine dages ende også en bog, hvor man trækker på smilebåndet. Både af de mange opfindsomme måder at dø på (jeg talte 11) og af, at selv de valg, som umiddelbart fremstår som de sikreste, kan medføre en fatal ende på historien.

Rasmus Jensen har haft en stor opgave med at illustrere de mange dødstrusler. Fra de traditionelle sparkende heste over ildsprudende drager til tohovede sabelbjørne (som ses på forsiden) og kødsugende flodpukler. Alt sammen set fra din synsvinkel, så du på det ene billede ser dine hænder holde bue og pil og på det andet billede ser din egen hovedløse krop i det øjeblik, dit liv ender.

Det er naturligvis umuligt at referere historien, for der er lige så mange forskellige historier, som der er slutninger og lidt til, for man kan møde den samme død ad forskellige omveje. Du opgiver dog ikke modet i utide:

Det her går ikke helt efter planen. Men du nægter at give op. Hvordan skulle du nogensinde kunne se din mor og far i øjnene, hvis du vendt hjem nu? Og der kunne trods alt have været værre, ikke? Det kunne have været dig, der lå opsprættet på jorden. Men du er i live, og selv om du lige har mistet både hest og mad, giver tanken dig faktisk en smule håb. Ikke hvem som helst kunne have overlevet et møde med en beorne. Men det gjorde du. Præcis som helten i et af bedstefars eventyr.

Man kan sige om en del bøger, at de vil blive læst mange gange. Det gælder i høj grad for Og du levede lykkeligt til dine dages ende. Hvad var der sket, hvis jeg havde taget den stærkeste hest i stedet for den hurtigste? Hvis du var blevet ved bålet i stedet for at undersøge den mystiske lyd i skoven?

Skønlitteratur
Alinea
Kenneth Bøgh Andersen
Rasmus Jensen
54
Bjarne W. Andresen
30. maj 2021

Seneste anmeldelser

-->