Det var en rigtigt god ide at kombinere Ole Lund Kirkegaards tv-julekalender, Kasper Hoffs skrivetalent og Mette Kirstine Baks søde tegninger, som alligevel har lidt kant. Selve historien er ikke blandt Ole Lund Kirkegaards bedste, men persongalleriet bærer det hele:

Berta og Freddy er to børn, som gang på gang kører ind i købmandens butik og vælter alle dåserne. Freddy gentager ret konsekvent Bertas ord, hvilket giver købmanden det indtryk, at de vil købe dobbelt så meget, som det er tilfældet. Heldigvis har han altid lige, hvad de skal bruge, uanset om det er 30 pakker bobletyggegummi eller en balle hø. Fru Vivaldi laver enorme mængder spaghetti til Spaghetticentralen, og Gniske er bare sur hele tiden.

Far Alfred har hele tiden gang i en opfindelse: En opvaskemaskine, en tørremaskine, en ballon. Mor Carla beundrer ham og synes, at alt, hvad han laver, er fantastisk. Moster Esmaralda skriver postkort på samlebånd. Dertil kommer Skorstensfejer-Per med sin egen skorsten på en trækvogn og Fru Brand, som kører rundt in brandbil for at se, om der da ikke skulle være en brand et sted. Den meget almindelige hr. Sommer bliver til hr. Pølzenmuskell, når han skifter tøj, og så er han lige pludselig meget, meget stærk.

Skraldemanden finder altid en godbid til hunden, og endelig er der Bo Matrikelhys, som ejer det hele og helst vil bestemme alt.

Personerne er i sig selv morsomme, og Ole Lund Kirkegaards Kikkebakke Boligby er fuld af gentagelser, som gør det muligt for børnehavens yngste børn at følge med og være underholdt. De vil sammen med resten af børnene elske illustrationerne, hvilket nok kommer til at irritere højtlæseren, som gang på gang bliver afbrudt af et Vi vil se tegningen!

Sproget passer godt til det mærkeligt univers. Fx når Alfred og Freddy bager kager, og Freddy spørger: Hvor lang tid tager det? Alfred svarer: Tja, sådan cirka til de er færdige. Orv, det var længe, er Freddys reaktion. Teksten fortæller videre: Efter ti minutter begyndte der at dufte dejligt af kager i hele huset. Efter tyve minutter begyndte ovnen at ryge.

Læseren får også at vide, at heste hedder heste, fordi de laver hestepærer. I Kikkebakke Boligby er der meget, som er omvendt i forhold til normalt.

Tv-julekalenderen Kikkebakke Boligby blev sendt første gang i 1977 og genudsendt 1985. Den lagde sig i kølvandet på monstersucceserne Jullerup Færgeby og Vinterbyøster med den samme type dukkefigurer, men nåede aldrig deres popularitet, velsagtens fordi den ikke havde samme kvalitet. 

Derimod har Ole Lund Kirkegaards Kikkebakke Boligby potentiale til at blive en rigtig klassiker, for selv om der ikke er så meget jul, indtil både sneen og moster Esmaralda kommer i kapitel 21, er den ustyrlig morsom, og det er også en kvalitet ved en højtlæsningsbog.

Skønlitteratur
Gyldendal
Kasper Hoff
Mette-Kirstine Bak
201
Bjarne W. Andresen
25. november 2019

Seneste anmeldelser

-->