En hel lang december bliver komprimeret til 24 billeder: Julekalender, kalenderlys, juleeventyr, fremstilling af julegaver i børnehaven, julebagning, juleklip, julepynt og hemmeligheder. Lige det med hemmeligheder har Ollie det svært med, så han kigger gennem nøglehullet, da far pakker gaver ind.

Far pakker Ollies gave ned i en papkasse med et billede af en kaffemaskine. Og en kaffemaskine står ikke på Ollies ønskeseddel, så julen er næsten ødelagt for ham. I hvert fald den del, som ligger, efter at julemanden har været på besøg. Den lille pakke med handsker bliver kun nødtvungent taget imod, og der er ingen glæde ved at modtage den store pakke af far og mor.

Så meget større er glæden, da det viser sig, at pakken indeholder knæbeskyttere, styrthjelm og rulleskøjter. Julen er reddet, og Ollie kan tage dansen om juletræet på hjul.

Det lille drama sidst i Ollies julegave er tilpas til børnehavens yngste børn. Men den store værdi ligger i de genkendelige situationer på bogens første sider. Fx spiser søster Ella glasuren, da de laver kagemænd og kagekoner. Ollie kommer til at knække en hank af den krukke, han har lavet i ler til mor og far (her hjælper Ella ved at knække den anden hank af, så krukken bliver pæn igen). De to søskende har et skænderi om, hvordan der skal pyntes op til jul. Og Ella er den, som bliver bange for julemanden.

Alt sammen fortalt i et forståeligt sprog og med dejlige, letlæselige billeder. Detaljerne i billederne er ikke vigtige for historien, men de kan give de ældste læser (i indskolingen) mulighed for at gå lidt på opdagelse, mens der læses højt.

Fortællingen er meget lige til at gå til. Der er ikke skjult meget mellem linjerne. Den voksne højtlæser vil dog have gættet, hvordan det kan være, at Ella finder mandlen ligesom sidste år. Men heldigvis finder Ollie også en. Efter den første dans (og otte sange!) om juletræet går morfar op og hviler sig. Vi ved nok bedre end, Ollie, som synes, det er synd, at morfar går glip af alt det sjove som at finde slik i kræmmerhusene på træet, især da det kort efter ringer på døren og julemanden kommer ind.

Ollies julegave er en beskrivelse af en traditionel og ret fredelig jul i familien Danmark, krydret med en tilpas spænding om, hvad Ollie får i julegave.

Skønlitteratur
Carlsen
Dina Gellert
Dina Gellert
32
Bjarne W. Andresen
12. november 2019

Seneste anmeldelser

-->