Maj 2004

Denne bog har jeg ventet mange år på. I et let sprog fortæller den om udviklingen af livet på jorden, illustreret med letlæselige billeder. På hvert opslag får man forklaret et trin på vejen fra det første lillebitte liv til mennesket, som vi kender det. Derfor kan den både læses som én lang fortsat historie og som et leksikon, hvor man kan slå op, når barnet spørger om noget. F.eks. hvorfor vi har øjne eller tænder, og hvorfor de sidder som de gør. Bogen går heller ikke udenom emner som, hvorfor mænd har tissemænd og kvinder har bryster.

Jeg glæder mig over, at forklaringerne ikke bliver forsimplede. Pladsen tillader naturligvis ikke alle detaljer, men jeg er ikke faldet over direkte urigtige oplysninger. Til gengæld kunne jeg som biolog godt bruge et opslag om selektion (udvælgelse, "survival of the fittest"). Som læser kan man følge evolutionen, men vi får ikke svar på, hvad der driver evolutionen frem. Hvorfor er det vigtigt at være endnu mere tilpasset omgivelserne, end forældrene var det?

Det kan lyde som en tør teoribog. Bogens store styrke er, at den fremstår som en "almindelig" billedbog med en fremadskridende fortælling, hvor man samtidig bliver klog på livet. Så gode fagbøger til børn helt ned til 3 år er sjældne. Som voksen får man også noget ud af den. De uddøende dinosaurer får et eget liv og pludselig forstår man, hvorfor det gør ondt, når tandlægen borer i tænderne.

"Sådan begyndte det" har været savnet længe. Den lever fuldt ud op til forventningerne.
Skønlitteratur
Forlaget Carlsen
Jonathan Lindstrøm
61
Bjarne W. Andresen
12. maj 2004

Seneste anmeldelser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev