Bogen er en præsentation af forståelsen og tilgangen til det sociale arbejdes praksis. Den henvender sig til studerende, socialarbejdere samt undervisere, der vil have en dybere og teoretisk forståelse af de forskellige kontekster, der er i praksis. Bogen er skrevet i et direkte sprog, så man føler, at forfatteren taler med læseren. Forfatteren skriver i en form, så man føler sig guidet igennem bogen.


Bogens formål er at få en baggrundsorientering i, hvordan vi kan forstå og responderer på vort praksismiljø som en integreret del af en konkret praksis. Bogen har en uddybelse af forskellige diskurser, som vi befinder os i som socialarbejdere. Ved at forstå de diskurser, der konstruerer vores praksismiljø, kan socialarbejderen inddrage sin praksis ved at medtage alternative forståelser af virkeligheden.


Bogen er inddelt i 3 dele. En introduktionsdel, som indeholder 2 kapitler, som går i dybden med forståelsen af vores kontekst, hvor diskurs begrebet bliver foldet ud, og et kapitel, der ser på den dynamiske praksismodel.


Bogens 2. del ser på diskurser, der former praksistekster. Delen har 3 kapitler, der ser dominerende diskurser indenfor social- og sundhedsområdet, mens et andet kapitel ser på samfundsvidenskabsdiskurser og alternative diskurser.


Bogens 3. del ser på teorier for det sociale arbejdes praksis. Denne del indeholder 6 kapitler. Denne del ser på bølger af systemteori, problemløsning med fokus på praksis, styrke og løsningsorienteret teorier, moderne kritisk socialt arbejde, postmoderne perspektiver på praksis og udvikling og rammer for praksis.


Ved hjælp af en konkret model beskrives 3 diskurser, som præger den faglige praksis. De 3 diskurser er alle en afgørende faktor, man som socialarbejder skal have for øje, når man arbejder med sine faglige mål. De nye diskurser, som præger socialarbejderes arbejde, er beskrevet i bogen, dette er blandt andet new public manegement.


For at komme omkring praksis set med et fagligt formål følger der en række praksisteorier med. Bogen går i dybden med 5 moderne teorier for det sociale arbejdes praksis. Disse teorier har alle en forbindelse til hinanden, og de bliver udviklet og sat i forbindelse med mindst en i enhver kontekst. Bogen undersøger ideer, som ligger til grund for institutionelle kontekster og formelle teorier i den sociale praksis.


Forfatteren gør meget ud af at henvende sig på en måde som gør, at man har lyst til at gå i gang med at implementere det i sin praksis. Som socialarbejder er opgaven at være forandringsagenter, og dette gør forfatteren meget ud af at guide en til.


Bogen er bygget op på en sådan måde, at dens begreber og teorier bliver foldet ud. Dette efterfølges af en konklusion, opsummerende spørgsmål til den forgående teori for afslutningsvis at komme med anbefalet læsning, hvis man som læser ønsker en mere uddybende forståelse af begreberne eller temaet.


Kapitlerne er nøje inddelt med først en beskrivelse af formål med begreber. Derefter sættes formålet i forbindelse til socialarbejderens praksis. Bogen folder begreberne endnu mere ud og illustrerer det med forskellige letforståelige modeller. Herefter sættes teorien sammen med socialarbejderens tilgang. Forfatterne formår at sætte kritiske spørgsmål omkring den udvalgte teori, og hvorfor det har en vigtighed for socialarbejderen. Som afrunding af kapitlet er der diskussion om evidens for til sidst at stille læseren opsummerende spørgsmål omkring kapitlet. Dette er med til at løfte bogen op på et højt niveau. Forfatteren har virkelig fat i den lange ende.


Bogen kommer med henvisninger til videre litteratur, hjemmesider og kommer med praksisøvelser. Er du socialarbejder, og vil du være endnu bedre i dit professionelle virke, så må du eje denne bog. En fremragende bog, som enhver pædagog bør have som studie bibel. Du kan ikke undvære denne bog som socialarbejder.


Bagerst i bogen er der cirka 20 sider med litteraturhenvisninger og med et register for, hvor litteraturhenvisningerne kommer fra.
Faglitteratur
Akademisk Forlag
Karen Healy. Illustrator: Henriette Mørk
336
Cindie Christoffersen
11. februar 2016

Seneste anmeldelser

-->