Her får børn en forklaring på diabetes, fortalt af en mor til et barn med diabetes type 1. Med humor og ordspil kommer vi omkring Superinsulin (insulin) og Kulpirater (kulhydrater), som er Valdemars venner og derfor altid er sammen med ham.


Inden da har han været ved Doktor Isbjørn, som undersøger ham med nogle store kikkertbriller, som kan kigge ind i hjertet, lungerne og bugspytkirtlen. Det er ikke en bog, hvor vi får de store kliniske forklaringer. Hellere gøre det lidt sjovt. F.eks. får vi at vide om "afdeling bygspyt. Der var helt stille. Arbejdsmændene var faldet i søvn. Han prøvede at vække dem, men de var for trætte til at vågne."


Derfor måtte Valdemar have nogle venner, som kan gøre arbejdsmændenes arbejde, og det er her, Superinsulin og Kulpiraterne kommer ind i billedet. Der er også en lille robot, som hedder BG. Den måler blodsukkeret, så Superinsulin og Kulpiraterne ved, hvem af dem der er brug for.
Valdemar, Superinsulin og Kulpiraterne slår også et par myter ihjel. Doktor Isbjørn forklarer Valdemar, at han godt må spise sukker, selv om han har diabetes. Og at han ikke har fået diabetes af at spise sukker.


Illustrationerne er endnu sjovere end teksten. En blanding af tegninger, collage og fotos. På nogle sider ligner stilen Stian Holes, dog ikke så gennemført.


Det lykkes nogenlunde (men så heller ikke mere) at kombinere sjov/pjattet fiktion og seriøse fakta. Vi bliver lidt hurtigt færdig, og barnet vil sikkert gerne høre mere om de sjove venner Superinsulin og Kulpiraterne. Trods det er det en udmærket bog til børnehavebørn, som enten selv har diabetes eller har nogen tæt på, som har sygdommen.
Skønlitteratur
rikkie.dk
Rikke Dahlstrøm Bilager. Illustrator: Sabine Bornholdt
36
Bjarne W. Andresen
29. januar 2017

Seneste anmeldelser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev