Juni 2005

HURRA! VI SKAL I SKOLE er på mange måder en fremragende bog, som på en god måde viser noget om mange sider af skolelivet. Desværre har den ikke defineret sin målgruppe ordentligt.

HURRA! VI SKAL I SKOLE fortæller historien om Kaj og Andrea, som skal i skole for første gang. Heldigvis har de Kajs fætter Karl til at hjælpe sig. Han går i 4. klasse "og kan allerede både læse, skrive og regne." De snakker sammen om, hvordan der er i skolen og har helt svært ved at sove natten inde af bar spænding.

Bogen igennem følger vi deres oplevelser både med undervisning, lektier og kammeratskaber. Kaj er som sædvanlig den lidt speedede klovn og Andrea er duksepigen. Det giver god mulighed for at kunne identificerer sig med i hvert fald én af dem - alt efter temperament.

En rigtig god detalje er, at Andrea læser ordbilleder, mens Kaj staver sig frem til "kat". Sådan bliver de to måder at angribe begynderlæsning på introduceret helt udramatisk. På samme måde viser bogen eksempler fra en lang fagrække, som er relevante for skolestartere.

HURRA! VI SKAL I SKOLE er meget up to date. F.eks. synger Andrea "Arabiens drøm" i musiktimen, og Kaj er naturligvis meget interesseret i computeren på skolebiblioteket.

Kaj og Andrea møder både glæderne og sorgerne ved at skulle være mange samlet på et sted. De får nye venner, de synger korsang, og de spiller spil og leger sammen med kammeraterne. Samtidig fortæller HURRA! VI SKAL I SKOLE også, at skolelivet også kan indeholde større børn, som driller, eller at man er nødt til at låne legetøj ud, hvis man vil lege sammen.

HURRA! VI SKAL I SKOLE har dog ikke defineret sin målgruppe. Det er en kæmpe fejl, at den ikke skelner mellem børnehaveklasse og første klasse.. Som det måske fremgår af ovenstående, er mange af bogens eksempler hentet fra livet i første klasse. Alligevel præsenterer forlaget bogen som "et godt redskab for kommende elever i børnehaveklasse og første klasse" og fortæller flere gange, at det er Kaj og Andreas skolestart, bogen handler om.

Mange børn møder første dag med en forventning om lektier, at de skal lære at læse og andre ting, som først kommer hen ad vejen. Uheldigvis bidrager HURRA! VI SKAL I SKOLE til denne misforståelse. Den skelner ikke på nogen måde mellem at de to første år i skolen. Hvis man ser bort fra de første sider i bogen, som handler om invitationen fra skolen og det at glæde sig til første skoledag, sidder man med oplevelsen af, at Kaj og Andrea går i første klasse.

Jeg håber på et tidspunkt at se to bøger: HURRA! VI SKAL I BØRNEHAVEKLASSE og HURRA! VI SKAL I FØRSTE KLASSE. Der er rigeligt med stof til begge dele - nærværende bog er fyldt med brugbare emner.
Skønlitteratur
DR Multimedie
Katrine Hauch-Fausbøll
36
Bjarne W. Andresen
7. juni 2005

Seneste anmeldelser

Fannis farver 1-10
Skønlitteratur
Tordenhuset
Skønlitteratur

Tilmeld dig vores nyhedsbrev