Interessant børnebogsudgivelse om cirkusprinsessen Camilla og klovnefar, der sammen udforsker hverdagen på et sygehus.
Bogen inkludere DVD filmen ”Børn kommer også på sygehus”

Forfatter: Lise Giødesen
Forlag: Nyt Nordisk Forlag 2006.
Foto: Lise Giødesen.
Omslag og grafik: Nina Hagen.
Sider: 48, indbundet med illustrationer.
Pris: vejledende, 129 kr.

DVD:
Manus og instruktion: Lise Giødesen
Klovene: Klaus Hasse
Camilla: Camilla Delfine Fox
Musik: Jan Rørdam og Jytte Erlandsen
Producent: LG Film
Indspillet på Amtssygehuset i Gentofte.
Filmlængde: 30 min.
Stjerner: 

Camilla kommer på sygehus, fordi hun faldt da hun øvede sig i at gå på line sammen med sin klovnefar. På skadestuen får Camilla og klovnefar at vide at hun skal blive på sygehuset nogle dage. Her oplever Camilla og klovnefar hverdagen på en helt almindelig børneafdeling på et stort sygehus. En hverdag hvor der også er andre børn der er indlagt. På sygehuset er alt anderledes end hjemme hos mor og klovnefar, og børnene prøver mange forskellige ting, blandt andet hvad de mange underlige instrumenter og apparater man har på sygehuset bruges til.

Børns oplevelser på en skadeklinik eller et hospital kan være både chokerende og skræmmende. I særdeleshed ved det allerførste besøg. Hvert andet barn indlægges på sygehus, og endnu flere børn oplever det at komme på skadestuen. Da de fleste indlæggelser samtidig sker akut, og uden nogen form for forberedelse, er det samtidig uhyre vigtigt også at give raske børn en fornemmelse for hvad der eventuelt kan vente dem. Her kommer både bog og DVD til sin ret. Børn skal altid være omhyggelig forberedte på hvad der eventuelt kan ske hvis de kommer til skade. Denne parathed kan både forældre og pædagogen hjælpe barnet med, så der kan skabes en tryghed om det at skulle på sygehus. En tryghed der medvirker til at forebygge mange børns fejlopfattelser omkring det at komme til skade eller være syg. Bogen henvender sig derfor direkte til børn og deres forældre. Både bog og DVD er en glimrende idé også at benytte i daginstitutionen.

Bogen der er baseret på filmens historie, er blevet til med støtte fra Foreningen Østifterne, Dansk Sygeplejeråd og BUPL. Den 30 min lange DVD har en pæn stor samling støtte i baghånden fra flere fonde, og er ofte blevet vist i DR’s børnetime.

Både bog og DVD er testet i en børnegruppe i en almindelig daginstitution. Ud fra materialet, fremgår det ikke hvilken målgruppe produktionen henvender sig til. Så jeg lod børn i alderen 4-5 år se nærmere på både bog og DVD. Flere af børnene nikkede genkendende til bogens fotos omkring de ting de selv havde oplevet på sygehuset. Imidlertid tog fantasien hurtigt overtag om hvem af børnene der havde oplevet mest. Dermed forsvandt interessen for bogen ret hurtigt. Omvendt høstede DVD’en større interesse og engagement. Flere børn associerede handlinger fra DVD’en med siderne i bogen, men interessant nok var det ikke klovnefar der var den største aktør i børnenes univers, men derimod selve handlingerne Camilla og sygehuspersonalet foretog sig. Efter fremvisningen af DVD’en, fik børnene lejlighed til alene og parvis, at gense billederne i bogen, hvilket var et plus for hele oplevelsen.

Bogens fyldige indholdsfortegnelse, viser at de 19 afsnit hver fortæller sin egen lille historie om hvordan det f.eks. foregår når der skal lægges et drop, tages allergi og priktest, blodprøve, røntgen osv. En god detalje er at der undervejs er indlagt spørgsmål i et lille markeret ”boblefelt”, spørgsmål om hvad barnet tror der sker på hospitalet, og hvad barnet eventuelt selv har oplevet. Altså et rigtigt godt grundlag for en ikke kun ensrettet dialog mellem fortælleren og barnet. Bagerst i bogen findes en quiz hvor der er afbilledet en række hospitalseffekter som barnet kan gætte det rigtige navn på, og en ligeledes quiz ”hørt på hospitalet – hvad betyder det”, om fagudtryk der bliver benyttet i hospitalssammenhænge.

Endelig kan de forældre der måtte efterlyse gode råd omkring barnets forberedelse til et hospitalsbesøg, råd omkring det ofte vanskelige sprog der benyttes, råd omkring søskende, læse et lille afsnit herom. Om disse råd er relevante, skal stå for læsernes egen subjektive vurdering. Forfatterens postulere imidlertid for ”at mødet med sygehuset kan blive en positiv og modnende oplevelse for børn og deres forældre”

Hver afsnit er illustreret med fotos, og bogens indhold og den medfølgende DVD er stort set identiske omkring indholdet, hvilket er et stort plus, især hvis man sammen med sit barn først læser bogen, og dernæst ser DVD’en. Mange af de benyttede fotos i bogen, er desværre stills fra DVD’en, hvilket giver en noget ringere billedkvalitet, end de øvrig benyttede fotos.

Lise Giødesen er ergoterapeut, forfatter og foredragsholder, og med denne produktion ligeledes filmproducent. Forfatteren modtog i 1997 årets pris fra fonden ”En god start i livet”. Lise Giødesen arrangerer både foredrag og børneteater.

Alt i alt en herlig nyhed til både børn og forældre. En bog der bør stå på hver en bogreol i ethvert hjem med børn.

-->