Lydbøger har i længere tid været et stort hit i både Sverige og USA. Før hen var det enten svagtseende eller mennesker med læsehandicap der var de flittigste brugere af tidens kassettebånd med litteratur og anden underholdning.


Forfatter: Enid Blyton           
CDbox med 3 stk cd.
Total spilletid: 3 timer og 20 min.
Lydstudie: Adaptor D&D.
Oversættelse: georgejedde.
Forlag: Gammafon Forlaget/Gammafon Barnmedia AB.
Aldersgruppe: 8-12 år.
Læst af: David Owe.
Anmeldt af: Arne Mielcke den 13.juni 2006.
Antal stjerner: 

I dag er vores tid og generelle opmærksomhed på litteratur i hverdagen en mangelvare, fordi den er overtaget af en overflod af valgmuligheder inden for elektronisk multimedie, der efterlader os i et univers hvor vi zapper og multitasker som aldrig før.

Flere udgiverselskaber har dog øjnene op for denne skæve udvikling, og digital produktion af bøger til såvel børn og voksne, bliver mere almindelig. En digital lydbog er en trygt bog der efter en redigering, er optaget i digital lyd, hvor f. eks velkendte stemmer bliver brugt. Fordelen fra det hidtidige traditionelle kassettebånd, er først og fremmest kvaliteten af lyden, dernæst også muligheden for hurtigt at kunne finde frem til den position og afsnit i produktionen som man nu ønsker. Skal der peges på noget der kan være et minus, vil det være den skjulte fare for at den generelle læsefærdighed samt udvikling af denne på sigt indsnævres, når man lytter til litteraturen og ikke selv læser den.

Forlaget Gammafon lancere DE 5 på skatteøen, er lydbogen der kan holde både små og store ører stive af spænding. Enid Blyton er forfatter til mere end 700 titler, og denne fortælling om de 5 eventyrlystne børn på skatteøen, er den allerførste af de 37 fortællinger med den legendariske titel De 5. Oprindeligt er bogen fra 1947, men den første grafiske version udkom i 1956.

Hovedpersonen i De 5 er først og fremmest den til tider androgyne teenagerpige Georgina der ikke vil være den pige som hendes kærlige mor Fanny, samt bistre og lunefulde far Quentin ønsker det. Georgina hvis bedste ven er schæferhunden Tim, vil kun være drengen George der ejer klippeøen Kirrin. Julian, Dick og Anne er fætre og kusine til Georgina. For første gang i deres liv, har de 3 søskendes forældre besluttet at de vil på en ferietur til Skotland uden deres børn.

Julian, Dick og Anne indleder dermed det de tror, bliver en kedelig ferie hos den sure onkel ved Kirrinbugten som de i forvejen havde hørt så meget kedeligt om. Det skal senere vise sig at blive til en ikke helt almindelig ferie, selv om kusinen Georgina er meget svær at komme ind på livet af. Efter et stykke tid, skabes der dialog mellem børnene, og Georgina fortæller om sin ø med de tamme kaniner, søravne og måger, for ikke at glemme, den gamle borg. Pludselig en dag mens en voldsom storm raser, slynges et gammelt skibsvrag op på klipperne af øen Kirrin, og nu kommer der for alvor gang i venskabet. Da børnene undersøger skibsvraget, finder de et skattekort, der tilsyneladende kan føre dem frem til en omfangsrig skat, der ligger skjult på den gamle borg. Men men, journalister og andet godtfolk har fået nys om herligheden, og lige med et, er der andre der er meget interesseret i skatten.

Enid Blytons klassiske sprog, henleder os tilbage til tiden hvor både dagligdagens og det litterære sprog var sobert og ukompliceret. Et sprog der mens man lytter til historien, samtidig er konvertibel med nutidens sproglige finurligheder der tit og ofte foregøgles i vore dages børneunivers. David Owes velkendte og sprudlende stemme, løfter samtidig med gode nuancer sproget i Blytons forfatterskab ud af fortiden, for i en tid at væve sig ind i det velkendte traditionelle danske univers af sproglige facetter.

Historiens 17 kapitler der fordelt på de 3 cd’er, indledes alle med oplysning om kapitlets overskrift samt hvilket nummer kapitlet har. Cd’erne er samlet i en praktisk box med den velkendte tegning af De 5 som omslagsillustration. Forlaget Gammafon er et nyt og spændende forlag med speciale i lydbøger og computerspil.

Denne produktion fortjener 6 flotte stjerner først og fremmest på grund af forlagets koncept.  Gammafon tror nemlig på det vigtige i at alle mennesker, især børn nyder godt af historier, samt at lydbøger hvor historien læses op, skaber egenforståelse og forestillinger om det univers man møder alt imens man lytter til fortællingen. Medvirkende til stjernerækken, er utvivlsomt også oplæseren, der godt hjulpet på vej af en kendt forfatters stensikre komposition.

Jeg glæder mig allerede til den kommende produktion.

-->