Er der nogen der ikke kender Alfons Åberg? Næppe ret mange.

 
2 stk. CD, hver med 4 historier.
Forfatter: Gunilla Bergström     
Spilletid: 31 min og 38 min
Producer: Bine Grassmé
Lyd: Troels Alsted & Adaptor D&D
Musik og arrangement: Georg Riedel
Oversættelse: Efter aftale med Gyldendal der udgiver historierne i bogform
Forlag: Gammafon Forlaget/Gammafon Barnmedia AB.
Aldersgruppe: Fra 3 til 6 år
Fortæller: Jonatan Spang

Antal stjerner: 

Små børn, større børn og i særdeleshed voksne, har helt sikkert på et eller andet tidspunkt mødt den lille almindelige dreng, som bor sammen med sin far i en lejlighed i en svensk by.

Alfons er alene med sin far, vi hører nemlig aldrig noget om mor eller fru Åberg, men vi ved at Alfons har både en faster og en farmor. Alfons far er en yderst godmodig far, der samtidig er det perfekte billede som Alfons kan afspejle sig i. Alfons vil nemlig gerne vokse og blive stor. Præcist som alle andre børn. Alfons Åberg har det i øvrigt som alle andre børn, nogle gode venner. Den mest betydningsfulde ven er Svipper. Svipper, er nemlig ikke en helt almindelig ven, men en særlig hemmelig ven, som ingen kan se, end ikke far. Samtidig leger Svipper altid med på de lege Alfons allerhelst vil lege. Senere når Alfons går i børnehave, får han vennerne Mille og Viktor.

 

I 1972 udkom den første bog om den herlige gut, Godnat, Alfons Åberg, og den seneste udgivelse som er nr 25 i rækken, er Alfons og Hamdis soldaterfar. I bøgerne møder vi Alfons i en række helt almindelige hændelser fra den hverdag alle børn befinder sig i, og dermed let kan genkende.

 

Noget der adskiller bøgerne om Alfons Åberg, er at de differentierer fra andre bogserier, nemlig ved ikke alle at være skrevet til netop samme aldersgruppe. På den måde kan mindre børn, ja måske fra toårsalderen og helt frem til og med den tidlige skolestart, høste gode oplevelser og indtryk af at få læst bøgerne. For det at læse op fra en bog til sit barn eller til en børnegruppe i institutionen, er og vil stadig være et unikt redskab til at nærme sig børns nærhed, forståelse og indlevelse.

 

Bøgerne om Alfons Åberg har dannet grundlaget for en række tegnefilm som vi kender fra teater, TV & video, og nu også som lydbøger. Både tegnefilmene og lydbøgerne er et fornuftigt valg når barnet sammen med den voksne trænger til at slappe af fra en verden domineret af tv-fiktion, til noget så enkelt som en historie med god mening og underholdningsværdi. Den voksne medlytter, kan uanset om det være sig mor eller far, meget hurtigt og nemt identificerer sig med Alfons Åbergs far, og alene det er jo god underholdning.

 

De to cd’er indeholder hver 4 små historier med hvert sit indhold:

 

Bind sløjfer, Alfons Åberg!

Nu behøver far ikke længere at bøje sig ned for at snore Alfons ishockeyskøjter og sko. For nu kan Alfons selv, og det er han rigtig glad for. Han binder sløjfer og slår knuder overalt, hvor han kan komme til det – indtil det næsten går galt.

 

Hurra for Alfons Åbergs far!

Nu er der kun en dag til fars fødselsdag. Alfons er meget bekymret. Han vil så gerne give far en rigtig fin gave.

 

Lykkelige Alfons Åberg

Hvorfor kan det ikke bare være jul altid? Alfons og far har ikke lyst til, at det skal blive hverdag igen. Men det har farmor!

 

Usynligt med Alfons Åberg

”Ikke et eneste stykke legetøj må tages frem!” siger Alfons far. For han har gjort forårsrent. Men Alfons og Viktor leger alligevel! Sjove lege, som næsten ikke kan ses. I hvert fald er de usynlige for far…

 

Alfons og Hamdis soldaterfar

Alfons er blevet seks år. Han kender en soldat! En rigtig soldat. Alfons og hans nye kammerat Hamdi tænker meget over krig og vold, men soldaten er ikke meget for at fortælle…

 

Hvor er ballade-Alfons?

Alfons er blevet stor og skal starte i skolen i morgen. Men hvorfor er han så stille? Og slet ikke glad og fuld af ballade, som han plejer? Alfons er ikke den eneste, der er bange, nysgerrig og bekymret. Selv lærerinden er.

 

Alfons og Mille

En dag bliver Alfons drillet i skolen, fordi han leger med Mille. Alting virker gråt og kedeligt igen, og Alfons føler sig helt alene. Men så beslutter han sig for at blæse på, hvad de andre drenge siger, og så – så opdager de pludseligt, at Mille slet ikke er så tosset, nej, hun er faktisk en god kammerat.

 

Alfons og uhyret

Alfons kan ikke længere lege om dagen. Og han kan heller ikke sove om natten. For han har fået et uhyre under sengen. Alfons ligger og tænker på alvorlige ting i mørket.
Det nyeste omkring historierne, er ifølge forfatteren at der tages fat på underholdningsverdenen, en verden der i forvejen er stor fokus på og som bliver mere og mere almindelig i barnets verden, helt fra et tidligt stadie i barnets liv. Samtidig med det, belyses det mere kontroversielle tema krig og grusomhed i verden. Det kan opleves i historien om Alfons og Hamdis soldaterfar, hvor der i detaljer berettes om netop krig og bombardement i det land hvor Amdis far kommer fra.
Absolut et skred i det kvalitetsmæssige koncept som vi kender når vi tænker Alfons Åberg og hidtil har, bifaldt.  Spørgsmålet er om det er et skridt i den rigtige retning, idet børn i dag bombarderes med krig og grusomhed i stort set alle former for medier i de omgivelser de færdes i.

Alle historierne fortælles af Jonatan Spang, stand-up-komikeren vi bla kender fra DM i stand-up 1999. Spang gør det godt, dog uden at imponere. Unægtelig er det også en svær, ja næsten uoverkommelig opgave at skulle lægge stemme til en historie der tidligere har ligget i hænderne på en komet inden for dansk lyrik og prosa, nemlig Thomas Winding.

 

Kvaliteten af optagelsen er i top, støjfri og med afbalanceret dynamik. Lydniveauet er passende, og de 4 afsnit på hver cd der alle indledes med et lille stykke afdæmpet intermezzo er ligeledes passende. Musikstykkerne er det vi kender fra serien, og virker som en god indledning til fortællingen uden at dominere.

 

Alle oplysninger om cd’ernes indhold, et mini CV af fortælleren, samt den tekniske del er flot beskrevet i coveret. Dog undrer det mig at der ikke er skrevet noget om hvilket alderstrin produktionen henvender sig til. Samtidig er det kun i den ene cd’s cover, der skrives hvem der står for det musikalske arrangement. Oplysning om priser forefindes ikke på producentens hjemmeside.

 

Desværre og ret irriterende, er mange cd’er pakket ind i tætsiddende folie, der er svejst så fast til coveret, at det stort set gør udpakningen umulig uden at være i besiddelse at et eller andet spidst instrument fx lange negle. Dette var også tilfældet her. Ikke særligt hensigtsmæssigt for de der har enten små eller store fingre. Der må da kunne opfindes noget!!

 

Gammafon byder atter på kvalitet, og de lever op til deres målsætning om at det skal være sjovt at lytte til deres produktioner. Om og om igen. Altså ingen pegefinger på produktionen der har høstet pæne anmeldelser i andre medier, men underholdningsværdien, indlæsningen samt indpakning trækker ned til 3 stjerner.

-->