Den svenske tegner og forfatter Sven Nordqvist er svær at komme uden om når man tænker god og indholdsrig børnelitteratur.

1 stk. CD med tekst og illustration af Sven Nordqvist.


Forfatter: Sven Nordqvist           
Spilletid: 30 min
Producer: Bine Grassmé, Adaptor D&D.
Lyd: Troels Alsted.
Musik: Thomas Frykberg.
Oversættelse: Arthur Krasilnikoff.
Forlag: Gammafon Forlaget/Gammafon Barnmedia AB.
Aldersgruppe: Fra 3 år
Fortæller: Lars Knutzon
Peddersen: Per Pallesen
Findus: Pernille Holst
Anmeldt af: Arne Mielcke den 16.juni 2006.
Antal stjerner: 

Den svenske tegner og forfatter Sven Nordqvist er svær at komme uden om når man tænker god og indholdsrig børnelitteratur. Som forfatter til blandt andet ”I stedet for en blomst: en lille bog”, samt rækken af Peddersen og Findus, bygger Sven Nordqvist sit forfatterskab og illustrationer op omkring enkle traditioner. Traditioner skabt på underholdende og nærværende historier med hver sine humanistiske budskaber.

Gok Gok i køkkenhaven handler om gamle Peddersen der en tidlig forårsdag står i sin køkkenhave og betragter omgivelserne. Peddersen bliver enig med sig selv om at tiden er inde til at så grøntsager og lægge kartofler. Peddersens kloge kat Findus har derimod ikke fidus til Peddersens planer, men har sin helt egen idé om hvad der skal dyrkes i jorden. Findus vil meget hellere lægge frikadeller, så det gør han og håber dermed på et godt resultat. Men et er planer, noget andet er virkelighed. Det kommer nemlig til at gå helt anderledes til i Peddersens køkkenhave end nogen af de to havde tænkt sig.

Historien er inddelt i tre afsnit. Lars Knutzon har rollen som fortælleren der får ørene til at vokse. Per Pallesen lægger stemme til Peddersen. En stemme der i høj grad sætter sit store præg på historien fordi Pallesen som få andre, mestre det at karikere selv den vanskeligste figur. Stemmerne til Peddersens kloge kat, tilhører Pernille Holst der sætter sit helt eget præg på historien med sin humoristiske vekslende stemmeføring, der er stærkt medvirkende til at sætte de rette stemnings og lydbilleder i gang. Lytter man samtidig til historien med gennem headset, er den auditive oplevelse særlig høj og intens. Nærmest Surround lignende hvor fuglekvidder og lyden af en flue flyder fra øre til øre. 

Et er at udvælge de rigtige skuespillere med hver deres stemmepræg til den rigtige historie. Noget andet er at få skabt de lydeffekter der skal til for at opnå en kvalitetsfuld sammenhæng i hver enkelt produktion. Gammafons mantra er at alle dele er lige vigtige, at det skal være en oplevelse at lytte, og ikke blot tidsfordriv.

Gok Gok i køkkenhaven er en underholdende og morsom historie man som både barn og voksen kan lytte til igen og igen. Produktionen er særdeles velegnet til børnehavegruppen der skal underholdes med en lille dramatiseret historie skabt på en farverig palet af lydeffekter kombineret med et instrumentalt krydderi der nærmer sig det eventyrlige. Historien er skrevet som den er, og har den slutning som forfatteren nu ønsker den skal have. Det er ikke til at ændre på. Trækker man derimod lidt i den pædagogiske moral, kan der måske sættes spørgsmålstegn ved en sundhedsfilosofisk værdi i Findus afsluttende synspunkt om, at det må være nok kun at plante frikadeller i en urtepotte, fordi ”det garanteret ikke kan være sundt med alle de grøntsager”. Men set i lyset af den æstetiske oplevelse, gør det absolut ikke underholdningsværdien og helhedsindtrykket spor ringere.

Peddersen og Findus er bestseller i hele Norden samt i Tyskland, og findes også som computerspil udgivet af Gammafon. Bøgerne om Peddersen og Findus udgives af Forlaget Carlsen. Serien med lydbøger fortsætter med Peddersen og Findus – Nissemaskinen der udkommer til november.

Peddersen og Findus betegnes som en historie udsat for dramatisering og musik. Når jeg læser cd’ens kolofon, savner jeg oplysning om instrumentale del bag den produktion, samt manden bag denne. Alligevel er det svært for mig at komme uden om de 6 stjerner som gives for den sanselige, børnevenlige og unikke produktion.

-->