Kvalitetslegetøj låser ikke børnene fast i særlige måder at lege og tænke på, men stiller sig til rådighed for børnene og bliver en katalysator for børnenes fantastiske fantasi.

Det mener indehaver af webbutikken, www.legeskab.dk, Mette Schmidt-Laugesen.

”Jeg bliver tit spurgt, om ikke jeg vil lave en bog med forslag til lege, der passer til de produkter, vi sælger. Men dem, der er allerbedst til at finde på lege, er børnene selv,” fortæller Mette Schmidt-Laugesen, der er indehaver og daglig leder af webbutikken, www.legeskab.dk.


Legetøj med mange muligheder
hjælper børnene til at fordybe
sig i deres leg.

Meget af det legetøj, man finder på hylderne i traditionelle legetøjsbutikker, har en tendens til at fastlåse børnene i at tænke på en særlig måde, der i forvejen er defineret af fabrikanten. Men ifølge Mette-Schmidt-Laugesen, som er uddannet folkeskolelærer med en overbygning i psykologi, må legetøjet træde lidt i baggrunden og lade børnenes egen fantasi komme i fokus. ”Legetøjet må gøre det til sit fineste formål at understøtte børnenes naturlige behov for at eksperimentere og gå på opdagelse.”


Det gode legetøj træder et skridt
tilbage og giver plads til
børnenes egen fantasi.

 

Fokus på barnet

”I dag bryster det meste legetøj sig af at være udviklingslegetøj. Men vil man producere legetøj, der for alvor støtter børnene i deres udvikling, er det nødvendigt at alliere sig med fagpersoner, der rent faktisk ved noget om børns udvikling,” fortæller Mette Schmidt-Laugesen.
Når hun udvikler og udvælger nye produkter, sker det derfor i et fagligt samarbejde med både motorikkonsulenter, fysioterapeuter, musikpædagoger, børnekunstnere, institutionsledere og pædagoger. Gruppen af fagpersoner, der tjener som sparringspartnere i Mette Schmidt-Laugesens daglige arbejde, har ikke alene en solid faglig viden, men har også gjort sig vigtige erfaringer med børns eksperimenterende leg.
Børns kreative leg i deres egne eksperimenterende legeuniverser danner på den måde, i mange tilfælde, fundament for produkternes tilblivelse og videreudvikling. Og netop dette udgør den røde tråd i Mette Schmidt-Laugesen koncept: Fokus er på barnet.  


De bedste til at finde på lege er,
uden sammenligning, børnene
selv.

 

Et trommekomfur, en tumlegris og en sansegynge

Fællesnævneren for det legetøj, Mette Schmidt-Laugesen med årene har indsamlet og været med til at udvikle, er den store legeværdi. ”Legetøjet har i princippet uanede anvendelsesmuligheder,” fortæller hun, ”og det giver børnene mulighed for at fordybe sig i deres leg – frem for at surfe fra den ene leg til den anden. Og legetøjet giver samtidig børnene mulighed for at fordybe sig på deres egne præmisser, da legetøjet inviterer dem til at blive aktive og vigtige medskabere af legen.”

Mette Schmidt-Laugesen er personligt vild med trommekomfuret, tumlegrisen og sansegyngen, der tilsammen giver et repræsentativt billede af sortimentet af legetøj:

”Trommekomfuret er et legekomfur, hvor kogepladerne kan forvandles til trommer, og komfurets knapper kan trækkes ud og blive til trommestikker. Men trommekomfuret kan også bruges som taburet, som tryllekasse og til et hav af andre ting, som vi voksne ikke kan forestille os. Og så lyder trommerne i øvrigt så godt, at pædagoger og forældre inspireres til at medvirke i det musiske fællesskab, som instrumenterne indbyder til”.

”Tumlegrisen, en stilistisk gris formet i skum, er god til at stimulere børnene motorisk. De kan bruge den som vippe. De kan rulle på den. De kan balancere på den. Og de kan lægge den og dens venner - tumlegiraffen, tumleelefanten og tumlefisken - som en trappe eller bygge med dem.”

”Sansegyngen er en stor rund gynge med et net i bunden. Man kan sidde på den som på en almindelig gynge. Man kan ligge på ryggen og se på skyer og trækroner. Man kan snurre rundt, mens man ligger på maven og kigger på græsset gennem maskerne i gyngen. Og det bedste er, at den indbyder til at være flere på gyngen og om legen.”

Webbutikken har et indendørs og udendørs showroom nær Århus, hvor der kan åbnes op efter aftale. Mette Schmidt-Laugesen tilbyder ligeledes vejledning og faglig sparring i forhold til børns kreative leg med kreativt legetøj.

Hjemmeside: www.legeskab.dk

-->