Kunst for børn skal være udfordrende og sjovt og så skal børnene kunne røre ved kunsten. Det mener kunstneren Svend Ahnstrøm, som er i gang med at lægge sidste hånd på sin børnevenlige kunstskulptur, der kommer til at stå på en børnehaves legeplads.

De fleste forældre lader børnene blive hjemme, når de tager på kunstudstilling. Børnene synes, det er kedeligt at gå rundt og kigge på "voksenkunst", hvor de skal være stille og ikke må røre ved de udstillede værker. Og det er ærgerligt, mener billedkunstneren Svend Ahnstrøm, der som noget helt nyt laver kunstskulpturer til børnehaver, som børnene kan lege og kravle på.


”Det er ikke børnene, der skal lære at holde af kunst, men kunsten, der skal være for børn. Med mine skulpturer forsøger jeg at udfordre børnene og gøre dem nysgerrige i forhold til det sjove, eventyrlige og kreative i kunsten, så de får "leget" kunsten ind i en tidlig alder og på den måde lærer, at kunst ikke kun er for voksne og noget man ikke må røre ved eller lege med”, siger Svend Ahnstrøm og forsætter:


”Jeg har selv børn og har vist generelt en barnlig tankegang, så derfor var det ikke svært for mig at udvikle skulpturen på børnenes præmisser. Hele ideen om kunst i børnehøjde opstod, efter jeg havde snakket med nogle venner, der selv har børn, og som opfordrede mig til at prøve at lave en skulptur”. Skulpturen forestiller et overdimensioneret ansigt og er så stor, at børnene kan klatre og lege på den.


”Til de sikkert mange nervøse forældre, der er bange for, at lille Ida kommer hjem med skrammer på knæene efter en tur på legepladsen, kan jeg berolige dem med, at skulpturen er lavet af gips - men med bløde, afrundede kanter, så børnene ikke kan komme til skade på dem”, siger Svend Ahnstrøm.


Børnebilledkunst?
Udover skulpturer er Svend Ahnstrøm mest kendt for sin billedserie "Faces", der består af en række billeder, alle med det samme ansigt som primært motiv. Forskellen på billederne er, at hvert ansigt har en "ting" i munden eller en udsmykning, der kan være alt fra en miniature-udgave af Peter Plys til halvdelen af Mickey Mouses ansigt.


”Min billedserie FACES er kunst for både børn og voksne, men jeg tror da bestemt, at specielt børn vil synes, at de billeder, hvor der indgår tegneserie-figurer, er sjove og spændende”, siger Svend Ahnstrøm.
 

Fakta om Svend Ahnstrøm:
  • Svend Ahnstrøm laver både skulpturer og malerier.
  • Seneste udstilling: Artville i Berlin i oktober/november i år.
  • Svend Ahnstrøm har bl.a. udstillet på Artville i København, Kunstnercafeen Retro, Den censurerede udstilling i Hillerød, STC m.fl.
  • Børnehaver kan få besøg af ”kunstneren bag” – så børnene kan møde ham f.eks. i forbindelse med en temadag.
  • Læs mere om Svend Ahnstrøm og se et udpluk af hans værker på: www.svenda.dk.
-->