En klassisk og særdeles stærk fortælling, hvor Astrid Lindgren med sin brug af både eventyr og roman i et, beriger os med sin særegne eventyrform.



 
           
Forfatter: Astrid Lindgren
CDbox med 3 stk cd.
Total spilletid: 3 timer og 30 min.
Producer: Bine Grassmé, Adaptor D&D.
Lyd: Troels Alsted.
Oversættelse: Mich Vraa
Forlag: Gammafon Forlaget/Gammafon Barnmedia AB.
Aldersgruppe: 6-9 år.
Læst af: Jens Jacob Tychsen.
Anmeldt af: Arne Mielcke den 1.september 2006.
Antal stjerner: 

Bo Vilhelm Olsen er ni år og bor i København. Hans mor døde kort efter hans fødsel, og det store mysterium om hvem der er hans far, nærmer sig sin opklaring gennem den rejse Bo Vilhelm Olsen står foran. Stump, som han bliver kaldt, bor hos den knarvorne onkel Sigurd og skrappe tante Edel der ifølge Stump selv ikke kan udstå drenge på ni år. ”Du der… gå uden for med dig, så jeg kan undgå at se på dig” lyder det bidsk fra onklen. Stump har en bedsteven, Chris. I modsætning til Chris der tit havde drenge med hjem og lege, måtte Stump tage sig til takke med at Tante Edel og Onkel Sigurd ikke syntes ikke om det rend af drenge, for ”det er nok med en møgunge her”. Stump fornemmer gennem sit venskab med Chris, hvordan voksne kan udvise omsorg og nærvær over for deres børn, og Stump mærker for alvor sin egen mangel og store savn på en kærlig familie.

Grønthandler Lund er derimod sød imod Stump. Fru Lund er den egentlige årsag til den eventyrlige rejse Bo Vilhelm Olsen begiver sig ud på. Fru Lund beder nemlig Stump om at gå en tur til postkassen med et brev. For sin tjeneste giver fru Lund ham et æble. Stump er ved at revne af nysgerrighed omkring brevets indhold, og beslutter sig for at læse det. Brevet er til Kongen i Det Fjerne Land. I brevet står der at den person kongen leder efter, endelig er på vej, og at denne person i sin hånd bærer tegnet, det gyldne æble. Det går nu op for Stump, at det er ham, kongen leder efter.

På en bænk i Frederiksberg Have, får Stump øje på en flaske. Flasken indeholder en ånd, som Stump efterfølgende lukker ud. Det viser sig at være ånden fra Det fjerne land. En meget lang og magisk rejse kan begynde, netop i retning mod Det fjerne land, hvor Stump møder sin far kongen, og dermed får sit nye navn Mio. Samtidig med det, står Mio foran en stor opgave. Han skal kæmpe mod den onde ridder Kato, en ondsindet hersker der har tilegnet magten i Det fjerne land.

Under rejsens forløb og forhindringer, møder Mio egenskaber samt sider af sig selv, han ikke tidligere har kunnet få øje på. Mio oplever at han kan noget helt på egen hånd, og at han er noget værd.

Med det er rammerne sat for en af Astrid Lindgrens mest elskede klassikere der udkom første gang i 1955. Et sandt mesterværk, hvor hun som tidligere formår at centrerer sin fortælling om marginalbarnet der forsvinder ind i en metaforisk og magisk verden fyldt med overraskelser. Overraskelser der giver hovenpersonen mulighed for at snuse sig til accept og succes, for dermed til sidst at opnå heltestatus.

En stærk historie. Bare i navnet Mio gemmer der sig et helt eventyr. Nærmest ”The Never ending Story”, der kalder på børnenes evner til indlevelse og identifikation. Nuancerigt og poetisk ladet sprog, en helt særlig eventyrform der genopliver eventyret til nutidens historiske og sociale kontekst

Til denne eventyrlige vidunderlige produktion, har Gammafon atter hentet den helt rigtige aktør, med den helt rigtige stemme. Jens Jacob Tychsen er uddannet fra skuespillerskolen ved Århus Teater. Vi kender Tychsens fløjlsbløde stemme fra en lang række reklameindslag, tegnefilm og dokumentarudsendelser.

Producenten skriver at historien om Bo Vilhelm Olsen, egner sig til børn i aldersgruppen 6 til 9 år.
Det kræver dyb koncentration, stor indlevelsesevne og en god portion lyttelyst at kaste sig om bord i Bos rejse til Det fjerne land. Mange 6 årige børn mestre ganske enkelt ikke disse egenskaber, specielt ikke når den totale spilletid på de 3 cdér overstiger 3 timer. Jeg vil derimod mene at historien som udgangspunkt er fra 8 år og uden grænse i den anden ende. 5 flotte stjerner til Jens Jacob Tychsen og Gammafons fortolkning af Astrid Lindgrens historie om Bo Vilhelm Olsen.

-->