”Når far og mor får tid” er en ny CD med illustreret tekstbog, for alle de børn og voksne der nyder Halfdan Rasmussen og IB Spang Olsens enestående evne til at være i børnehøjde. En sikker familieudgivelse.


”Når far og mor får tid”
Sangtekster:
Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsen.
Indsunget af: Anna Britt H. Mathiasen og Martin Spang Olsen
Produceret af: George Keller, Martin Spang Olsen og Palle Windfeldt.
Indspillet i: George Kellers studie, Grammy og Easy Sound Studier.
Udgivet på: Det Schønbergske Forlag den 17.maj 2006.
Anmeldt den: 17. maj 2006.
Anmeldt af: Arne Mielcke
Antal Stjerner: 
Pris: 199,- kr.

”Når far og mor får tid”, er samtidig en af de 17 sange på Cd’en, der med sin kontekst, gør samlingen af Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsens bedste sange for børn aktuel, men efterlader samtidig et strejf af eftertanke omkring børns forjagede hverdag. ”En dag skal vi på landet og gå og spise is. Og se på ko og kalv og føl og får og lam og gris – det gør vi alle sammen når min far og mor får tid” – ”Ja vi skal ud i skoven en dejlig dag i maj. Og cykle mellem stammerne, og jeg skal vise vej. Til pinse så bliver skoven grøn når far og mor får tid”

Tid til far og mor, er en tilstand vel nok de fleste børn har befundet sig i. Det er i dag et benhårdt arbejde at være en familie, men for børnene er forældrene og tiden sammen med far og mor, det allervigtigste der findes. At synge og læse for børn, er en af kerneværdierne i barnets liv. Værdier der skaber positiv indflydelse på både trivsel og udvikling. Det giver ro, tryghed og efterlader eftertanke, præcist som er sangskrivernes intention med denne udgivelse. Ib Spang Olsen har som foredragsholder, paradoksalt nok berettet at "jeg læser ikke meget højt eller fortæller eventyr for mine børnebørn. Jeg kommer dem ikke i møde som entertainer; jeg er flink, jeg lytter, jeg vil gerne i samtale med dem, jeg er et medmenneske. Man bliver jo stolt, når de siger: ”det er en god historie!”” (Red: Ib Spang Olsens børnebørn var på det tidspunkt 4 og 6 år)

Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsen står tidligere bag den kulturkanonerede Halfdans ABC fra 1967. Begge de herres navne der for længst har opnået ikonstatus, er nærmest synonymt med dansk børnekultur. Igennem mere end 10 år har arbejdet stået på med denne produktion, inden sangene blev indspillet i perioden 2003-5. Sangene er udvalgt og musikalsk arrangeret af Martin Spang Olsen, der oprindelig er initiativtager til Cd’en. Martins kæreste, Anna Britt H. Mathiasen, er solisten der med sin klare og yderst velegnede stemme, kaster intensitet over sangene. Martin og Anna Britt, akkompagneres af blandt andet, Kristian Jørgensen på violin, Jens Runge på diverse guitarer, og Susi Hyldgaard på tangenter.

Musikken er rigt varieret i såvel komposition og tekst, som tempo. Klassikere som ”Mariehønen Evigglad”, Den lille frække Frederik”, Lille sky” og ”God morgen sol” er alle et glimrede incitament for både rytmisk bevægelse eller blot en stillesiddende aktivitet. Sidde stille for at dvæle og koble af, samtidig med at lytte og synge samt se illustrationer der fortæller historier.

Halfdan Rasmussens vers er for de flestes vedkommende, fulde af muntert vanvid og snurrige ordsammenstillinger. Versene rummer samtidig en fin poetisk tone, der får særlig fyldest hvis man samtidig ser på den rigt sprogligt facetteret bog med Spang Olsens helt særegne illustrationer.

”Når mor og far får tid”, tilhører den gode traditionelle børnemusik der forhåbentlig aldrig forsvinder, men samtidig har det svært og unægtelig er svær at opdrive. Svær fordi den børnemusik der i dag indtager både børneværelset og mange institutioner, ofte er ”glimmer-arrangeret” fraseret rytmeboksmusik, hentet i subkulturens ”Du er for lækker” genre. ”Når mor og far får tid”, er den diametrale modsætning til børnemusikkens popunivers. Modsætning fordi der her er tale om en samling gode klassiske børnesange der bliver bedre og bedre hver gang man lytter til dem, og fordi de er tro mod både teksterne og musikken.

Der er ingen tvivl om de 6 stjerner til denne produktion.

-->