En klassiker af de helt store om venskabet mellem røverbørnene Ronja og Birk, hvis venskab overbeviser deres rivaliserende familier om, at det er bedre at samarbejde end at bekrige hinanden.

 

5 Cder i box med 5 timers eventyr.

Forfatter: Astrid Lindgren           
Lydstudie: Adaptor D&D.
Oversættelse: Kim Bodenhoff
Forlag: Gammafon Forlaget/Gammafon Barnmedia AB.
Aldersgruppe: fra 7 år.
Læst af: Ellen Hillingsø
Antal stjerner: 


Astrid Lindgrens 100 års fødselsdag fejres med mange nye lydbøger, blandt andet klassikeren Ronja Røverdatter nyoversat af Kim Bodenhoff om et særligt venskab mellemrøverbørnene Ronja og Birk.

 

En nat tordner det stygt og voldsomt over fjeldet, Mattis-skoven skælver og regnen pisker mod ruderne. Det var en uvejrsnat af de sjældne, hvor den buldrende torden fik alt troldtøj der normalt færdes i Mattis-skoven, til forskræmt at krybe ned i de første og bedste skjulesteder der kunne findes. Med et høres et kæmpe brag, og Mattis-borgen deles pludselig i to af lynet. I samme sekund bliver Ronja født, og Mattis er vild at glæde. Endelig er slægten sikret, og en ny røverdronning har set dagens lys, hvilket Mattis tror uden at vide at den selv samme nat fødes der endnu en røverdronning. Ronja Røverdatters liv får på den måde en fantastisk begyndelse.

 

Ronja vokser sig stor og stærk. Hun bliver en modig pige der tager både imod oplevelser, glæder og skovens mange farlige udfordringer. Mattis ser gerne at Ronja tager over som røverhøvding samtidig med at ærkefjenden Borka er flyttet ind i den tomme del af Mattis-borgen. For Borka fik nemlig sønnen Birk, samme nat som Ronja kom til verden. Stik mod Mattis vilje, opstår der et venskab mellem Ronja og Borka, der sammen flytter ud i skoven.

 

Fortællingen om Ronja Røverdatter, er en fantastisk historie med høj underholdningsværdi. Historien er ikke som andre der har et forløb fra A til Å, men en historie der belyser et væld af store og små episoder fra Ronjas liv, bygget op omkring både identitet og venskaber.

 

Ellen Hillingsø er fortælleren der med stort UG forfører lytteren ind i Ronjas univers. Ellen Hillingsø er kendt for et utal af teater og filmproduktioner. Hendes mørke, nærmest fløjlsbløde facetteret stemme er som skabt til lydbogsproduktion, og kan gøre et hvilket som helst eventyr levende og metaforisk.

 

Fortællingen er fordelt over i alt 5 Cder med 4 kapitler på første cd, og 3 kapitler på de efterfølgende. Hver Cd har en spilletid fra 45 til 71 min hvilket er passende. Der er ophold og en lille indledning mellem hvert afsnit, hvilket gør det muligt at lytte til de afsnit man nu måtte føle man har lyst og tid til, for senere at genoptage aflytningen. Hver Cd ligger i et beskyttende plastomslag, og alle 5 Cder er pakket i en praktisk box med flotte farvelagte illustrationer i afstemte nuancer. Boxen er forseglet med folie, der er nem at bryde.

 

Kvaliteten af indspilningen må igen siges at være i top, og det kræver ikke et særlig avanceret afspilningsapparat for at få optimal lydgengivelse frem.

 

De enkelte afsnit har ikke deres eget navn, men annonceres blot med nummer. På Cd boxens bagside, findes et mini CV af fortælleren, og den tekniske del er ligeledes beskrevet. Der er ikke beskrevet hvilket alderstrin produktionen henvender sig til.

 

Ronja Røverdatter som lydbog stiller krav til lytteren. Krav om koncentration, tålmodighed og indlevelse. Mange børn er i rigelig besiddelse af især forestillingsevner og i en vis udstrækning indlevelse. Muligheden for større forestillingsevne og indlevelse viser sig hos mange børn og unge, når de får serveret en fortælling direkte mellem ørerne, og med en lydbog hvor fortællingen er delt over 18 kapitler på 5 Cder, er mulighederne for at afpasse lytningen i sit helt eget tempo rigtig gode. Børn fra 7 år vil derfor være den rigtige aldersgruppe at præsenterer denne lydbog for.

Denne lydbog fra Gammafon har en vejledende pris på 169,95 kr., og er kopieringsbeskyttet.

Historien i sig selv med den enestående fortolkning af fortælleren, giver 5 flotte stjerner.

-->