At lave en gipsmaske egner sig godt til de ældste børn i børnehaven. Det er vigtigt at forberede børnene godt på forhånd.

Det kan føles ubehageligt, og man må regne med at ligge stille i 15-20 minutter, mens processen foregår. Dette er forsøgt med stort held med børn i 5-6 års alderen, og man kan med fordel teste dette på en voksen først, sådan at børnene kan se og vælge, om de vil gøre det.

Med gips kan du som udgangspunkt lave forskellige masketyper. Gips er i sig selv et sjovt materiale at arbejde med. Fordelen med en gipsform er, at du får et fundament, en basis for forskellige masketyper. Med gipsformen kan du modellere videre og lave andre former med Plastelina.

Når du skal tage ansigtsstøbning, er det vigtigt, at du holder ansigtsmusklerne i ro. Se i spejlet hvordan du ser ud, før du begynder at støbe. Prøve at fryse udtrykket mens du lægger masken, indtil den er hærdet. Gipsmasken har to formål. Den kan bruges til at støbe en positiv form, eller den kan bruges som maske, hvis du ikke har lyst til at gå videre med støbearbejdet.
Med gipsmasken har du grundlaget for at støbe en positiv form. Det vil sige, at gipsmaskens inderside har dine ansigtsmål, altså en negativ. Du kan selvfølgelig også bruge masken, som den er, ubehandlet eller dekoreret.
Sådan går du frem med at støbe en negativ gipsmaske:

Udstyr
Elastikbånd, bredde 6 cm
1 rulle gipsgaze, bredde 10 cm
1 dåse vaseline
Lille balje med vand
Saks

Materialet, du skal bruge til gipsstøbningen, kan du købe på apoteket. Klip hele gipsrullen op i kvadrater. Til partiet mellem næse og mund samt til hagen må du klippe smallere. Her må du bruge øjemål, da størrelsen på de forskellige ansigter varierer.

1.
Red håret væk fra ansigtet og sæt det elastiske bånd rundt i hårkanten. Båndet skal sidde stramt. Båndet forhindrer gipsen i at sætte sig fast i håret. Smør godt med Vaseline i ansigtet og vær ekstra påpasselig rundt om øjnene og næseborene. Selv om du ikke skal støbe over øjne og næsebor, er huden ofte ømtålelig på disse steder, så du bør være lidt forsigtig.

2-3.
Nu kan du begynde støbningen. Begynd i panden. Tag det færdigklippede gipsgaze og dyp i baljen med vand. Lad det dryppe lidt af, før du lægger det på panden. Du skal arbejde hurtigt, for gipsen hærder allerede efter 8 – 10 minutter.
OBS! Læg aldrig gips over næseborene – du behøver luft i de 10 minutter!

4.
Det næste område er næsen. Bemærk nu retningen på gazestykket, spidsen på gazen skal pege opad og trykkes fast til pandestykket. Resten af gazen trykkes forsigtigt hen under øjnene.

5.
Brug næsetippen som målestok og fold gazestykkets nederste spids tilbage over næseryggen. Klem så pænt til rundt om næsen.

6.
Arbejd videre ud- og nedover ansigtet. Stykkerne skal overlappe hinanden. Mærk dig båndets bredde på området mellem næsen og munden.

7.
Til sidst lægger du hagegazen. Tag vand på fingrene og glat massen før du gentager processen en gang til. Du skal lægge gipsgaze på i to omgange. Vær omhyggelig når du trykker gipsgazen mod huden og sørg for, at der ikke er luftlommer mellem gipsmasken og huden. Så tager du vand på fingrene og glatter masken.

8-9.
Så snart masken føles hård (efter ca. 10 min), skal du løsne den fra ansigtet. Masken slipper let, når du bevæger ansigtsmusklerne. Du bør imidlertid være lidt forsigtig, når du tager masken af ansigtet. Den er ikke helt tør, før der er gået et døgn, og kan derfor let knække. Det sikreste er derfor at tage den af fra panden og nedefter.

10-11.
Klip kanten på gipsmasken jævn og puds de største ujævnheder med sandpapir.

12.
Grund maskens for- og inderside med latexmaling. Lad det størkne. Gipsgazemasken bliver ret grov i strukturen, men den bliver alligevel flot, når den er dekoreret.

-->