For at støbe en positiv form må du bearbejde gipsmasken lidt (gipsmaske – se artikel om dette). Det vil sige, at du må lukke åbningerne til øjne, næse og mund med Plastilina. Følg fremgangsmåden som følger:

Udstyr:
1,5 kg tandlægegips (købes på apoteket)
Plastilina
1 liter vand
En balje som er lidt større end masken. Sand til at fylde rundt om masken så denne ligger stabilt. Fuglesand er bedst, men du kan også bruge almindeligt byggesand.
Vaseline
Sølvpapir

1.
Tryk Plastilina på gipsmaskens øjne, mund og næsebor. Glat pænt ud på maskens inderside. Maskens retside behøver du ikke, for den skal placeres i karret med sand.

2.
Smør tykt med Vaseline på maskens inderside.

3.
Klip en strimmel sølvpapir og klem den rundt i maskekanten. Folien forhindrer, at masken bliver siddende fast til formen.

4.
Placér masken med indersiden op i baljen med lidt sand i bunden. Fyld derefter op med sand rundt om masken, så den ligger stabilt.

5-6.
Rør gips og vand til en tynd grød. Massen skal flyde. Hæld cirka 1 liter vand i en egnet balje. Fyld gips i, mens du hele tiden rører. Det er svært at beregne helt rigtige mål til gipsmassen, da ansigter jo har forskellige størrelser. Men 1,5 kilo gips skulle være nok til et stort ansigt. Hvis massen blir for tyk, fylder du vand på, til den bliver en passende konsistens, mens du hele tiden rører. Skulle det modsatte ske, at den bliver for tynd – kan du lade den stå lidt, men pas godt på for den tykner hurtigt.

7-8.
Fyld masken op til maskekanten. Glat med en kniv og fjern overflødig gips. Pas på at du ikke gipser over foliekanten. Lad støbningen stå roligt i to timer. Hvis du har vært grundig med at fedte masken, vil den løsne sig ganske let. Det er vigtigt, at gipsfladerne ikke kommer i berøring med hinanden, for så vil masken blive siddende fast.

9-10.
Tag nu masken op fra karret med sand, og fjern Plastelinaen fra øjne, mund og næseåbning. Vend formen så gipsmasken vender op mod dig. Bank forsigtigt på masken med en hammer til formen løsner sig. Skulle det vise sig, at masken sidder fast, må du klippe gipsmasken i stykker. Til det behøver du en spids, skarp saks. Klip 6-8 hak i kanten på gipsmasken og bræk kanten så formen kommer til syne. Tag fat i de opklippede kanter og tag masken af formen fra panden og nedefter.

11.
Gipsformen er færdig. Masken af gipsgaze kan benyttes som negativ eller støbeform for nye gipsmasker.

-->