Jeg tror, at de fleste mennesker gerne vil hjælpe, men de ved bare ikke, hvordan. Her kan du få redskaber til, hvordan du kan hjælpe udsatte børn med at få et bedre liv
Af Tina M.-L. Campbell, kursusudbyder, forfatter, coach og foredragsholder og ejer af virksomheden Campbell.dk

Når man har mistanke om, at et barn, ung eller voksen er udsat og kunne bruge hjælp, så er det en god ide at tage en snak med eller på anden måde hjælpe vedkommende. Du har de bedste intentioner og håber, at barnet kan få en god fremtid på trods af omstændighederne altså blive et såkaldt mælkebøttebarn. Men hvordan griber man lige det an?

Du skal ind og berøre det, der er mest centralt hos et menneske: Måden, man lever på. Det er personfølsomt, og udsatte kan hurtigt gå i forsvarsposition. Man risikerer, at de slet ingenting vil sige. Så får du svært ved at hjælpe, og du risikerer at de lukker dig helt ude.  Men tro mig udsatte børn har brug for din omsorg og hjælp. Jeg ved det, fordi jeg selv var et.

 

Min mission: At hjælpe folk til at hjælpe andre

Jeg fik konstateret leddegigt, da jeg var to år, min far var voldelig, drak og hørte stemmer, der ikke var der. Min mor var invalid, jeg blev mobbet, oplevede overgreb, voldtægt og var tæt på af dø af AIDS, da jeg var 27 år.

Jeg har været frustreret. Over ikke at føle, at jeg blev behandlet ordentligt, men også over, at ingen udefra havde gjort noget. Det var nogle gange tydeligt, at jeg ikke havde det nemt.

Senere er det gået op for mig, at mange gerne ville hjælpe. Det har jeg fundet ud af, efter jeg har åbnet op, jeg har udgivet min selvbiografi og tager rundt for at holde foredrag med udgangspunkt i min historie flere fra min fortid har fortalt, at de nok havde det på fornemmelsen. Når de ikke hjalp, så var det fordi, de ikke vidste, hvordan de skulle hjælpe.

Det blev min mission: At hjælpe folk til at hjælpe andre. Rådene er baseret på mine egne erfaringer samt min uddannelse og arbejde som coach.

 

Skab et fortroligt rum

Mange udsatte børn er blevet trænet hjemmefra i, at man skal fortælle andre om, hvad der sker hjemme. Derfor kan du ikke bare spørge, hvad sker der med mor og far? og forvente et ærligt svar, hvis barnet ikke kender dig. Men når du laver noget hyggeligt og har bygget et tillidsfuldt rum ved at vise, at du ikke vil noget ondt, så er det nemmere at spørge ind.

Et eksempel: Du har på fornemmelsen, at dit barns skolekammerat ikke har det godt. Prøv at lave noget med børnene for eksempel bage eller lave lektier. Mange børn elsker at bage og mærke, at man har tid og lyst til dem.

Når du står overfor et udsat barn, er det vigtigt, at du viser, at der er voksne, som man godt kan stole på. Hvis barnet har svært ved at svare, skyldes det højst sandsynligt, at det har dårlig samvittighed overfor sine forældre. Sig derfor til barnet, at jeres snakke er hemmelige snakke, som ingen andre skal høre. At du er fortrolig med barnet, og at barnet kan stole på dig.

 

Bamser holder altid

Har du ikke mulighed for at lave aktiviteter med barnet, så kan små gaver også være med til at skabe en tryg base hos dig. Du kan give en bamse sammen med en lille fortælling:

 Her er Billy mine børn har brugt ham meget, når de ikke kunne sove om aftenen. Han er megagod til at passe på børn, der ikke kan sove. Men nu har de ikke brug for ham mere - vil du have ham?.

Når barnet så er utrygt, så vil det huske de gode intentioner, som bamsen er givet med. Du kan på den måde vise dine gode intentioner, og barnet vil tænke på dig, når det ikke kan sove og så er sandsynligheden for, det vil stole og komme til dig også større.

 

Mere end en mavefornemmelse

Hvis barnet fortæller dig noget, der sker i hjemmet, eller du har begrundet tro på, at der sker noget bag de lukkede døre, så skal du underrette kommunen. Alle har underretningspligt!

Du må under ingen omstændigheder svine forældrene foran barnet, idet børn typisk er meget knyttede til, selv de dårligste, forældre. Sig i stedet, og at du gerne vil hjælpe både barnet og forældrene. Hvis du gør det af et rent hjerte og med begrundet mistanke, så vil barnet forstå på et tidspunkt. Og lad så kommunen gøre deres.

 

Lyt og hav ikke alle svarene

Når jeg har spurgt voksne mælkebøttebørn folk, der er vokset op i dysfuntionelle familier, men som i dag klarer sig godt om, hvad det vigtigste var, da de havde det dårligt, svarer de, at der blev spurgt: Hvordan har du det?. At der bliver lyttet.

Medmenneskelighed føler jeg er en mangelvare, og der er for stor berøringsangst for dem, som er i krise. Derfor kan man som udsat godt mærke, når folk har tid og lyst til at lytte til én.

For nogen unge og voksne udsatte kan det være svært at blive talt direkte til de vil føle, at du dømmer dem og deres måde at leve på. I stedet kan du finde nogle brochurer, for eksempel til Kvindekrisecenter eller Center for Ludomani eller hvad det kunne være og sige, jeg så lige den her brochure og tænkte, at de virkelig gør et godt stykke arbejde hvis du kender en, der kunne have brug for hjælp, så må du gerne give det videre. Hav respekt. Så skal de nok række ud helt af sig selv.

 

Mælkebøttebarn i blomst

Har du bare tænkt tanken, jeg vil gerne hjælpe, så er du godt i gang med netop at hjælpe! Du har sat hovedet ind på, at du gerne vil gøre NOGET. Herfra kan jeg hjælpe dig med at hjælpe andre: Min virksomhed Campbell.dk er i fysisk men ikke økonomisk vækst. Forstået på den måde, at en del frivillige hjælper mig med at hjælpe udsatte. Missionen er at medvirke til at få flest muligt udsatte eller syge mennesker til at få et godt liv på trods af de omstændigheder, de er sat i. Virksomhedens speciale er at sætte ord på de svære ting, skabe motivation og tro på, at livet kan blive godt på trods, samt at undervise og give faglige redskaber til private eller professionelle behandlere og myndighedspersoner i de syge/udsattes omgivelser.

Campbell.dk drives af mig, Tina M.-L. Campbell, og jeg er kursusudbyder, foredragsholder, uddannet coach og forfatter til bl.a. selvbiografien Mælkebøttebarn i blomst.

Vil du gerne høre mere, og kunne du tænke dig mere specifikke råd i forhold til en bestemt gruppe udsatte, så kontakt mig! Du kan læse mere om mine foredrag, købe mine bøger eller finde ud af, hvordan du kan hjælpe, på: www.campbell.dk . Tilmeld dig mit nyhedsbrev for hurtigt at få ny besked, når jeg udgiver noget nyt eller kommer med flere konkrete redskaber.

 

FAKTABOKS

Her er nogle gode råd, hvis du er i tvivl om, et barn er udsat og har brug for hjælp

- Giv barnet en tryg base hos dig. Det kan du gøre ved at lave aktiviteter med barnet, fx bage, lave lektier eller læse. Du kan også give en lille bamse eller anden gave

- Sig at du er klar til at tale i fortroligt rum, når han/hun er

- Døm ikke forældrene foran barnet barnet er loyal overfor sine forældre

- Ros barnet for at komme til dig!

- Hjælp barnet ud af samtalen, så det føles trygt at vende tilbage til dig, når barnet er klar

- Fortæl barnet om Børnerettigheder i alderssvarende niveau fx at vold aldrig er i orden

- Forklar, at loven siger, at ingen former for vold er tilladt

- Husk, at du har underretningspligt til kommunen, hvis dine mistanker er begrundede!

-->