Gør samtale til et fælles tredje
Kommunikation

Af Ulla Fenn
Ved brug af metoden Marte meo lærte og erfarede jeg, at nogle mennesker lærer bedst gennem det visuelle, fordi de har en præference for at modtage og bearbejde information gennem billeder, farver, diagrammer og andre visuelle medier. Deres hjerne kan bedre afkode information, når den er præsenteret visuelt, og dette hjælper dem med at huske og forstå emnet på en dybere måde.
Disse, nogle mennesker, tilhører jeg også selv.
Mennesker med en visuel læringsstil har måske en bedre evne til at skabe mentale billeder og de har lettere ved at associere visuelle input med ideer og begreber.
Jeg erfarede, at en visuel læringsstil ofte er mere stimulerende og engagerende for langt de fleste målgrupper, og at det gør læring lettere og mere intuitiv.
Jeg begyndte for alvor, at tegne i mit professionelle arbejde og fik i den periode tilbudt et kursus i grafisk facilitering.
Tegningerne begyndte med en firkant = her er du og en cirkel = her skal du her. Spørgsmålet og tegningerne kom til at lyde hvad skal der ske af forandring for at du kan komme derhen? (til cirklen). Denne ændring i mit arbejde gav virkelig mening for barnet, den unge, forældre eller andre mennesker.
Igennem arbejde med metoden Marte meo, de meget enkle tegninger fra kurset og erfaringen med tegning i mit arbejde begyndte udviklingen af mine samtale-skabeloner for alvor.
Det gav menig at dissociere et emne. Jeg oplevede at personen midlertidigt kunne afkoble sig fra tanker, følelser, minder eller bevidsthed; hjernen beskyttede sig selv.
Nogle har spurgt ind til, hvad metoden samtale-skabeloner hedder og hvor de kan læse om den.
Det er et værktøj, jeg har udviklet gennem mange års arbejde sammen med mennesker.
Min vurdering er at det kan bruges indenfor rigtig mange områder, hvor mennesker har brug for støtte, vejledning guidning etc.
Når jeg udarbejder en samtale-skabelon, omsætter et emne til et visuelt materiale, gør jeg det ud fra følgende planlægning:
- Jeg undersøger emnet grundigt; hvordan kan det omsættes til et visuelt materiale på en overskuelig måde?
- Jeg overvejer formålet med min skabelon.
- Jeg planlægger ud fra de didaktiske overvejelser.
- Jeg inddrager relevant tekst (kortfattet).
- Jeg tegner relevante meningsskabende tegninger.
- Jeg overvejer de rette farver og omfanget heraf.
Det vigtigste for mig er hele vejen igennem at have barnet/den unge og/eller mennesket i centrum.
Det er dem, der er klogest på deres liv.
Du kan finde eksempler på visuelt materiale ved at klikke på linket i "Bilag".
Mit mål med skabelonerne er at skabe rum for en neutral og sikker platform for herigennem at kunne opbygge relationer, kommunikere og bearbejde følelser og/eller problematikker.
Formålet med et fælles tredje er, ganske enkelt, relationel opbygning, kommunikation, læring og udvikling samt konfliktløsning hele vejen igennem med barnet, den unge, forældre eller andre mennesker.
Kom selv i gang, lad dig inspirere af mine skabeloner eller bestil dem på min hjemmeside www.resiliens.dk.
TAK fordi du læste med.
Venlig hilsen familiebehandler og Marte Meo terapeut Ulla Fenn
Litteratur:
Hilde Hiim og Else Hippe Undervisningsplanlægning. Hans Reitzels forlag
Pernille Roug Marte meo i praksis Gyldendal uddannelse.
www.playmakers.dk v/Mette Ullersted Grafisk facilitering.
Om forfatteren:
Ulla Fenn er uddannet pædagog med efteruddannelse i Almen pædagogik (diplom) samt Marte meo terapeutuddannelsen. Har arbejdet indenfor børnehave- og fritidsinstitution, leder af dagpleje samt 15 år som familiebehandler i et Familiecenter.
Bilag
Seneste artikler


