ANNE MARIE MARQUARDSEN
Pædagog, leder, konsulent, forfatter og foredragsholder
ANNE MARIE MARQUARDSEN
Pædagog, leder, konsulent, forfatter og foredragsholder
Send en uforpligtende forespørgsel
Foredragsholder Anne Marie Marquardsen er uddannet pædagog og har en PD i Organisation og Ledelse samt diplom som forandringsagent. Anne Marie har sammenlagt 20 års erfaring som daginstitutionsleder og pædagogisk konsulent i det offentlige. Hun er nu ejer af Konsulentfirmaet Den Gode Daginstitution og har siden 2008 løst en række opgaver for institutioner og kommuner i dette regi. Anne Marie er forfatter til tre fagbøger om udvikling af gode læringsmiljøer - bøger, hvis indhold ofte er en væsentlig del af oplæg, kurser og temadage.
Anne Marie Marquardsen er en erfaren mundtlig og skriftlig formidler. I et Anne Marie Marquardsen foredrag lægges vægt på at skabe rum for udvikling gennem faglig refleksion/dialog samt på at give redskaber til at omsætte teori til god praksis. Anne Maries arbejde er forankret i et humanistisk grundsyn samt i værdierne kvalitet, faglig motivation, engagement og nærvær - værdier, der også fungerer som drivkraft på kurser og workshops.
Alle nedenstående kurser og workshop tilbydes også som foredrag. Angiv blot dette i en uforpligtende forspørgsel.
Anne Marie om inklusion:
Inklusion er det bare et af tidens hurra-ord? Et skønt Utopia? Noget, det er umuligt at arbejde med, når normeringen i de fleste daginstitutioner lader meget tilbage at ønske? Det mener jeg ikke, selv om en god normering er tvingende nødvendig set ud fra en række perspektiver og det vil jeg gerne være med til at kæmpe for. Men inklusion handler om andet og mere! For etablering af inkluderende læringsmiljøer er forankret i grundlæggende værdier. Ser jeg hele mennesket bag de vanskeligheder, som barnet aktuelt er udfordret af? Og reagerer anerkendende? Er jeg som professionel bevidst om mine egne og min institutions kultur og syn på normalitet. Evner jeg at etablere stærke relationer og fælles opmærksomhedsstunder om et væsentligt indhold? Kan jeg genere oplevelser og aktiviteter, der rammer det enkelte barns/gruppens styrker og interesser - men samtidig udfordrer og træner det som kan være svært? Det er meget enkelt for mig at stille alle disse spørgsmål. Det er straks langt mere komplekst at omsætte teori og tankestof til god pædagogisk praksis, men vi har intet valg det er det, som skal til. Det fælles pædagogiske grundlag i den styrkede pædagogiske læreplan hjælper os med at afstikke en ramme også for inklusion, men det er den enkelte institution, leder og medarbejder, der - med læringsmiljøet og hverdagens pædagogik, står for indholdet. Det er mit håb, at bogen Inklusion i daginstitutionen samt det konkrete redskab Læringsmiljø-modellen kan give inspiration, styrke og mod til at arbejde med udvikling af inkluderende læringsmiljøer.
Foredrag
DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN PÅ ARBEJDE
få redskaber til at skabe stærke læringsmiljøer med udgangspunkt i den pædagogiske læreplan
Oplæg: Hvad er et godt læringsmiljø? Hvordan kan vi arbejde målrettet og konkret med Den styrkede pædagogiske læreplan? Hvordan kan vi skabe et stærkt læringsmiljø, der efterlever lovens krav uden at give køb på egne værdier og god praksis?
Refleksionsværksted: Deltagerne sætter oplægget i perspektiv ved at inddrage egen praksis. Vidensdeling.
Pædagogisk værksted: Nedslag i den styrkede pædagogiske læreplan, hvor vi arbejder konkret med et af de pædagogiske mål for temaet Krop, sanser og bevægelse her formulerer vi tegn på læring samt ideer til dokumentation og evaluering - og stiller skarpt på en aktivitet, som kan bruges direkte i egen praksis.
KURSUS: INKLUSION - ALLE BØRN SKAL MED I FÆLLESSKABET
Dette kursus giver viden om teoretiske tilgange til inklusion og skaber sammenhæng mellem denne viden og udvikling af inkluderende læringsmiljøer omkring børn i vanskeligheder. Deltagerne får redskaber til konkret brug af Læringsmiljø-modellen i egen praksis.
Kurset kombinerer oplæg med refleksion, dialog og praktisk pædagogik.
Kurset afholdes som 3- eller 6-timers kursus.
Målgruppe: ansatte i dagpleje, vuggestue og børnehave samt for studerende på pædagoguddannelsen
KURSUS: PÆDAGOGISK UDVIKLING GENNEM DIALOGISK LÆSNING - OM AT SKABE ET GODT SPROGMILJØ
Dette kursus giver viden om sprogets og relationers betydning for læring og udvikling med sammenhæng til metoden dialogisk læsning. Teoretisk oplæg - (Tidlig sprogtilegnelse. Sprogets og relationers betydning for udvikling og læring. Dialogisk læsning som metode. Præsentation af materialet Huset - dialogisk læsning i børnehave og skole) overføres til praksis gennem refleksion, dialog og pædagogisk aktivitet.
Kurset giver redskaber til konkret brug af metoden dialogisk læsning i arbejdet med de pædagogiske læreplaner og skaber udvikling i børnehøjde og i voksenhøjde.
Kurset afholdes som 3- eller 6-timers kursus.
Målgruppe: ansatte i vuggestue og børnehave samt studerende.
WORKSHOP: DIALOGISK LÆSNING FOR BØRN OG FORÆLDRE
Denne workshop præsenterer metoden dialogisk læsning og giver redskaber til brug af metoden hjemme i familien - afholdes på institutioner og biblioteker.
Dialogisk læsning er en anerkendt metode, som styrker børns sprog og lyst til at læse. Workshoppen omsætter teori til praksis, når billedbogen Poul og far i sandkassen eller Huset læses i dialog med børnene. Efter "tredje" læsning udvides teksten med en aktivitet. Kurset afrundes med, at familien producerer deres egen unikke bog til dialogisk læsning derhjemme.
Workshoppen varer ca. 2 timer.
Målgruppe: 2-4årige (eller 4-6årige) og deres nære voksne.
KURSUS: BROBYGNING - FÆLLES OM ET GODT SPROGMILJØ
Dette kursus giver ny viden, adgang til nuancerede faglige refleksioner og vidensdeling samt noget fælles at samarbejde videre om. Kurset er udformet som et udviklingsprojekt - et forløb over 8 uger med to kursusdage (i alt 6 timer):
- Uge 1 - Kickstart i form af kursus (3 timer)
- Uge 2 og 3 - Deltagerne fordyber sig i materialet og forbereder/tilrettelægger ugen efter
- Uge 4 - Afprøvning af metode/materiale - indsamling af dokumentation
- Uge 5 og 6 - Fremstilling af dokumentationsmateriale (plancher, film, konkreter)
- Uge 7 - Deltagerne forbereder præsentation af dokumentation og egne faglige erfaringer/refleksioner samt evaluering
- Uge 8 - Kursus (3 timer)
Kursusdag 1: Fælles opmærksomhed. Metoden dialogisk læsning. Refleksionsværksted.
Introduktion til materialet Huset - dialogisk læsning i børnehave og skole samt til ugerne 2-7, hvor materiale og metode afprøves.
Kursusdag 2: Overgange, sammenhæng og samarbejde. Vidensdeling og evaluering.
Målgruppe: ansatte i børnehave, fritidsinstitution samt indskoling i et skoledistrikt
"
"
Tusind tak for dit indspark - det har givet os et fælles tredje at være sammen om! "
Vi kan anbefale at bruge Anne Marie, da det praktisk udøvende er i fokus og fulgt op af et godt fagligt begrundede input."
Det blev en berigende og inspirerende eftermiddag med forstyrrelser og aktiviteter, der direkte kan omsættes i pædagogisk praksis. Anne Marie formidler med humor og lethed de dybe refleksioner og den tunge viden, der ligger bag børns sprogtilegnelse i en pædagogfaglig praksis.
"
Fint helstøbt arrangement, med glade og tilfredse børn og forældre."
"